Programledarduon Moa Jeppsson och Angela Safar Linder sänder radio digitalt från Sverige och Sydafrika.
I dagens program pratar vi om Joe Bidens installation i USA, lösenordsbyten och jämför munskyddskrav mellan Sverige och Sydafrika. Vi kan också bjuda på färska nyheter om de självkörande bussarna i Göteborg, bland annat!
Radarparet Sanna Brobjer och Marcus Månevik sänder radio över videolänk. Bild: Sanna Brobjer
I fredagens Hippt å mä’ pratar vi om vin, alkoholförbud, årets digitala version av Göteborgs filmfestival samt bedrägerier. Utöver det bjuder vi i sedvanlig ordning på ett nyhetssvep. Dessutom utlovas en och annan ordvits.
Att följa coronarestriktionerna gör att många känner sig isolerade. Det finns indikationer på att många mår sämre än vanligt under pandemin. Foto: Therés Wadstedt
VECKANS VOLT Från olika håll kommer det signaler om en ökad psykisk ohälsa i befolkningen, inte minst bland unga, men det är oklart om fler söker hjälp. Det finns samtalsstöd att få, trots att restriktionerna gör det svårare för många att träffas på en mottagning.
Psykologförbundet får många frågor om statistik på om det sämre måendet bland befolkningen gjort att fler söker psykologstöd, men den statistiken finns inte ännu, enligt Psykologförbundet.
– Vi har inga siffror på om fler söker hjälp, men det finns indikationer på att fler har gjort det. De digitala psykologerna har fått mer att göra, säger Charlotta Janson Josephsson, pressansvarig på Psykologförbundet.
Mindler är ett av de digitala företag som erbjuder psykologer online. Företaget har avtal med Sveriges regioner. Rickard Färdig, psykolog och en av Mindlers grundare, bekräftar bilden.
– Vi ser en ganska tydlig Corona-effekt generellt, men inte specifikt hos unga, skriver Rickard Färdig i ett mejl.
Enligt Rickard Färdig finns det en del forskning som tyder på att personer under cirka 25-30 år generellt söker vård i mindre utsträckning, men förtydligar att det inte är säkert att dessa fynd kan appliceras på digitala vårdformer rakt av.
– Yrkesgruppen gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist.
Anders Ordqvist, ordförande för Psykologförbundet i Västra Götalandsregionen (VGR), har inte hela bilden, men tycker sig se att verksamma psykologer gör vad de kan för att möta de nya behov som uppstått till följd av coronapandemin.
– Yrkesgruppen värnar om dem de träffar och gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist, per telefon.
Psykologer har generellt fått anpassa sig allt eftersom arbetssituationen har förändrats. Anders Ordqvist nämner att VGR har tagit fram appen Mitt vårdmöte där man som patient kan sköta sina vårdmöten digitalt via 1177.se. Det fungerar som ett vanligt besök, med skillnaden att patienten inte behöver ta sig till mottagningen. Istället möts patient och vårdpersonal i ett videosamtal.
TEKNIK: Snart kan du se korta livestreamade konserter som du kan välja att titta på när som helst. Musikcentrum Väst i Göteborg planerar ett projekt med kortare digitala konserter. – På det här viset kan våra medlemmar nå ut med sin musik även i pandemi-tider, säger Lars Elf, artistförmedlare på Musikcentrum Väst.
Förmedlar artister. Lars Elf och Musikcentrum Väst skapar jobb åt frilansmusiker. Foto: Therés Wadstedt
Konsertformatet med de 15 minuter långa spelningarna som man kan titta på när man vill, är tagen från Tiny Desk på Youtube. Artisterna kan filma i en replokal, ett trapphus eller var som helst.
Musikcentrum Väst är en ideell förening som har kontor i Majorna i Göteborg. Föreningen fungerar bland annat som en artistförmedling för ett mångsidigt och konstnärligt musikliv, och skapar konserter och turnéer för medlemmarna.
– Vi är en främjande organisation för frilansmusiker. Vi jobbar med ”smalare musik”, den sortens musik som behöver mer stöttning. Huvudspåret i vårt arbete är att förmedla musiken och att skapa jobb åt våra medlemmar – vilket också är deras primära önskan, säger Lars Elf.
Fler projekt på gång
Musikcentrum Väst håller på med ytterligare ett digitalt konsertprojekt, tillsammans med Musikens Hus i Göteborg. Denna gång vill föreningen skapa en professionell konsertscen med längre spelningar som ska livestreamas, och på så vis ge musikerna jobb med arvode till. De kommer också satsa på konserter för målgruppen barn- och unga.
Med denna konsertscen vill vi sätta artisterna i arbete, eftersom branschen ser ut som den gör just nu.
Egentligen var det tänkt att de båda konsertprojekten skulle genomföras under hösten, men de nya corona-restriktionerna med att inte samla fler än åtta personer på ett och samma ställe satte stopp för dem.
– Med denna konsertscen vill vi sätta artisterna i arbete, eftersom branschen ser ut som den gör just nu, många lider av situationen. Till skillnad från Tiny Desk-konserterna så är det längre spelningar denna gång, det vill säga riktiga konserter med en bra uppsättning på ljud- och bild och annan utrustning, avslutar Lars Elf.