Friidrotten – en väg att komma från ångesten

Under mitten av augusti 2015 släpptes en bok, Jag sprang ifrån oron, skriven av nämnde Benjamin Åberg. Boken handlar i stort om en ständig kamp mot ångest, en ångest som påverkade det mesta i hans vardagliga liv. Ångestattackerna skedde i tid och otid vilket fick Åberg att gå miste om allt från utflykter och skolarbeten till filmtittande och mat i trevligt sällskap. Benjamin ville själv vara med, ångesten ville dock annat. Det var först i gymnasiet när Benjamin började med KBT behandling som han äntligen fick en lösning på besvären. Steg för steg blev ångestattackerna mindre frekventa. Friidrotten har även den fungerat som en form av räddning i hans ständiga kamp mot ångesten. När han friidrottar är det nämligen som om ångesten plötsligt försvinner.

-Man slutar tänka och fokuserar på något annat. Samtidigt kan det vara tvärtom också att man har tid att tänka på saker när man springer och då kan man reda upp sin hjärna lite, berättar Åberg.

Vad har friidrotten betytt i din kamp mot ångest?

-Nästan allt skulle jag säga, friidrotten har blivit och är en frizon. Det är nog så oavsett vad man kämpar med eller mot i livet att det är viktigt att ha någon hobby. Något som gör att man lägger det jobbiga åt sidan för en stund och fokuserar på något annat…

På fredag kan ni läsa hela artikeln om Benjamin Åberg i tidningen Passionerat.

Wiktor Richardsson
wiktor.richardsson.lju@folkbildning.net

Lämna ett svar