Brand på folkhögskola

Det var strax efter lunchtid på fredagen i förra veckan som röklukt uppmärksammades på Ljungskile folkhögskola. När lärare på skolan undersökte saken och öppnade en toalettdörr bolmade rök ut, något som visade sig komma från en papperskorg som det brunnit i.

RADIO: Polisens utredningschef Anders Ragnesten uttalar sig

Pelle Tärnström Foto: Wiktor Richardsson

Pelle Tärnström
Foto: Wiktor Richardsson

 

Räddningstjänst tillkallades men elden var redan släckt när brandmännen kom. Det behövdes bara vädras ur och incidenten verkade vara över. Men strax efteråt, innan räddningstjänsten hunnit lämna skolan, uppdagades ett liknande scenario på en toalett en trappa ner; även där hade en papperskorg brunnit.

Två brinnande papperskorgar på skolan vid samma tidpunkt var helt uppenbart ingen tillfällighet konstaterade räddningstjänsten, enligt skolans skyddsombud Pelle Tärnström. Därför kontaktades då polis, som inom en timme kom till platsen. Pelle Tärnström, som även är lärare på skolan, är bekymrad efter händelsen:
– Det känns väldigt obehagligt. Och att tända på en papperskorg mitt på ljusa dagen och riskera att bli upptäckt, det känns väldigt dumdristigt, säger han.
Ljungskile räddningstjänsts platschef Fredrik Hansson var med på utryckningen till Ljungskile folkhögskola vid den aktuella händelsen.
– Troligen anlagd, svarar han när tidningen Passionerat kontaktar honom för ett uttalande. Helt hundra kan man ju inte vara, men det brann i två papperskorgar. Vi behövde inte göra så mycket, det var redan släckt när vi kom.

Händelsen är polisanmäld som misstänkt försök till mordbrand. Det pågår en förundersökning och enligt utredningschef Anders Ragnesten finns det vittnen till händelsen.
Extra bevakning av vaktbolag sattes in under natten till lördagen och alla boende på skolan samt flyktingboendet informerades direkt om det inträffade. Skolans krisgrupp samlades under tisdagen för att ta upp det som hänt. Pelle Tärnström manar till uppmärksamhet; skolan är öppen för elever och lärare men obehöriga får inte vistas här.
– Det är klart man spekulerar jättemycket i varför man gör så här. En spekulation skulle ju kunna vara att man testar hur säkerhetssystemet fungerar, säger Pelle Tärnström.

Inne på den här toaletten startade en av bränderna. Foto: Wiktor Rickardsson

Här startade en av bränderna.
Foto: Wiktor Rickardsson

 

Nadia Tahir
nadia.tahir.lju@folkbildning.net

Elin Sörensson
elin.sorensson.lju@folkbildning.net

Lämna ett svar