Skolan med utveckling i fokus

Johannes Huss går in på sitt femte år som rektor för Ljungskile folkhögskola.
Foto: Hampus Kjellberg

Ljungskiles folkhögskola grundades 1923, 80 år senare kom Johannes Huss till skolan. Han började som lärare 2003 och efter en period som kurator fick han sommaren 2015 en fast tjänst som rektor.

Johannes Huss har sett många elever komma och gå under sina 16 år på skolan. Mycket är sig likt men en sak som sticker ut är att allt fler yngre elever söker till Ljungskile folkhögskola.

– Den stora skillnaden från när jag kom hit 2003 är att vi idag känns som en ”ungdomsskola” jämfört med att vi för 16 år sedan hade ett lite mer ålderstiget gäng elever på skolan. Det är den första generella uppfattningen jag har om man ska jämföra Ljungskiles folkhögskola då och nu, förklarar Johannes Huss.

Han gick i veckan in på sitt femte år som rektor på Ljungskile folkhögskola, en roll som han trivs bra i.

– Det roligaste med att vara rektor är att få hjälpa eleverna samtidigt som man ser hur mycket många, inte alla, stärks av att gå här på skolan, säger han.

Johannes Huss studerade på universitet fram till han var 28 år. Trots att han själv valde en annan väg är han idag stolt över att vara en del av folkhögskolan och dess koncept.

– Det är en väldigt speciell känsla att arbeta på en folkhögskola. Det finns en värme som jag tycker är väldigt viktig för alla att sprida gentemot varandra. Det hoppas jag verkligen att vi i personalen gör och även eleverna. Det är viktigt att vi ger varandra förutsättningar att testa sina tankar och våga uttrycka saker, det jag tror leder till att man har en så bra studietid som möjligt, säger Johannes Huss.

FAKTA
Johannes Huss
Ålder: 45 år
Bor: Ljungskile
Familj: Fru och två barn
Intressen: Segling och friluftsliv

Hampus Kjellberg
hampus.jl19@edu.ljungskile.org

Lämna ett svar