Så blev kokslov dagens sportlov

 

I många städer  har sportlovet redan börjat. Och många väljer att åka till olika delar av världen för att åka skidor eller ägna sig åt andra sorters aktiviteter.
Men varifrån kommer begreppet sportlov?
På väg har gjort en historisk resa och pratat med en etnolog.

Först och främst har sportlovet sitt ursprung i något som kallades för kokslov.

– Kokslov hänger ihop med andra världskriget, då var man tvungen att spara på ved och koks under en vecka. Framför allt koks som var en importvara som blev svårare att få tag i, säger Jonas Engman som är etnolog på Nordiska museet i Stockholm.

I och med detta spred sig ordet kokslovet som ett namn på den nya lediga veckan under vintern. Koks är stenkol som användes för uppvärmning.

– Idag är det “big no no” och får inte användas på grund av klimatet, men det användes flitigt fram till 60, 70-talet, säger Jonas Engman

Under kokslovet skulle eleverna lära sig så kallad vapenexercis, alltså att marschera och öva sig i militär disciplin. Lovet som fenomen började först och främst i storstäderna som spreds sig vidare till landsbygden. Det var först i slutet av 40-talet som lovet fick sitt genomslag i hela landet.Vid den tiden brottades Sverige med misär, sjukdom och svält. Det fanns också en oro som var kopplad till lovet, i och med att myndigheterna oroade sig för om eleverna skulle få mat när de inte var i skolan.

Varför man bytte namn till sportlov har sin grund i att Idrotts-  och friluftsföreningar skapade ett program för att inspirera de lediga skoleleverna. Nuförtiden är det kommunerna som erbjuder sportlovsaktiviteter och det brukar inte ha med vintersport att göra. Sportlovsveckan brukar infalla mellan vecka sju och vecka tio. Den vanligaste sportlovsveckan är vecka åtta.

 

 

  Sarah Holmqvist
sarah.jl18@edu.ljungskile.org

 

Lämna ett svar