Ljungskile får en reko-ring

Reko-ring är ett kraftigt ökande koncept i Sverige. Nu startas även en i Ljungskile. Foto: Gustav Löfstrand

Det var från början en fransk idé som anammades av finländaren och den ekologiska odlaren Thomas Snellman under en resa. Han tog med den hem till Österbotten och idag, 16 år senare har den tagit sig hela vägen till lilla Ljungskile.

Reko-ring, en förkortning av rejäl konsumtion, som denna idé bygger på, innebär att lokala producenter, alltså lantbrukare, har direktkontakt med privata konsumenter via Facebook. Detta innebär att konsumenterna kan beställa direkt från producenten helt utan onödiga mellanhänder. Tanken är att producenterna lägger ut vad de har att erbjuda och konsumenterna lägger in sin beställning direkt på Facebook. I sin tur leder detta till mer pengar i både producenternas och konsumenternas fickor och överlag en mer genuin kvalitetskänsla. Målsättningen är veckoträffar där samtliga konsumenter möter producenterna och får sina varor, inte helt olikt en bakluckeloppis.

Reko-ringarna har snabbt blivit populärt och sedan den svenska starten i Grästorp har det spridit sig som en löpeld genom främst södra Svealand och norra Götaland, men även i andra delar av landet har initiativet tagits, till exempel Sollefteå, Visby och Malmö. Den största Reko-ringen finns i Skövde som vuxit till över 6 000 medlemmar på bara några månader. Sverige har dock fortfarande bara ett femtiotal reko-ringar, jämfört med grannen Finland, som har hela 180 Reko-ringar i landet. Men Sverige har under kort tid fått många tillskott i Reko-familjen och nu är det alltså Ljungskiles tur.  Jag har pratat med en av initiativtagarna som varit på plats vid träffar i både Trollhättan och Uddevalla.

– I Trollhättan har bönderna redan ett etablerat nätverk och övergången till Reko-ring gick smärtfritt och smidigt direkt. Uddevalla var lite mer svårstartat men har nu etablerat sig efter ett par träffar, säger Sarah Svensson, struts- och fårbonde från Uddevalla.

Efter Rekoträffen i Uddevalla igår hade producenterna ett möte där det bestämdes att man nu ska satsa på Ljungskile. Förutom att vissa bönder i närområdet har uttalat intresse har en facebook-grupp redan startats och har i skrivande stund 44 medlemmar.

Ljungskiles geografiska placering innebär att närodlat, alltså inom en 5-milsradie, innefattar gårdar i bland annat Trollhättan, Uddevalla, Lilla Edet och på Orust. Alltså kan Ljungskileborna promenera ner till torget en gång i veckan och hämta lokalproducerat från stora delar av Bohuslän. 

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Lämna ett svar