Löfstrand: Tänk punk – punkt


“Min yrkesroll är i gungning, jag vet inte ens om min tidning finns om ett par år” Dessa ord uttryckte en nära vän som arbetar på ett väletablerat svenskt tidningsförlag, vars flera kollegor riskerar att få sparken på grund av koncernens dåliga ekonomi.

Med detta i bakhuvudet äntrade jag i början av veckan Ljungskile folkhögskolas huvudbyggnad för att studera till just journalist, en yrkeskår som jag alltid beundrat stort.

Hur ska då jag och mina kursare skapa förutsättningar för att faktiskt få jobba med att reflektera, läsa, skriva och prata. Varje dag. En för mig nästan paradisliknande tanke som gör att jag, bara av att formulera meningen, känner hur energin forsar emot mig. Vi måste givetvis lära oss det journalistiska hantverket, lära oss vilka metoder som håller över tid, men vi måste också våga gå emot precis allt det där och forma våra egna idéer och förhållningssätt. Tänka punk. Punkt.

Inspiration finns, innovatörer finns. Fotbollstidningen Offside släppte sin första utgåva som tjock pocketbok. De gjorde det för att de inte hade några pengar, nu driver de flera framgångsrika tidningar. Alla sänder podcast, ett härligt men redan urvattnat format. Hur ser den nya tidens radio ut? Är det kanske det klassiska, det gamla möter det nya-tänket eller är det ännu friare tyglar som krävs för att maxa formatet? Och vad är i så fall det?

De olika strömningarna i samhället gör att det vimlar av historier som måste berättas, i olika format. Det är dessa människors berättelser som formar vår tids historia, och jag är övertygad om att vi, journalisterna, alltid kommer att behövas för att berätta dem. Men förmodligen på helt andra sätt.

Gustav Löfstrand
gustav.jl16@edu.ljungskile.org

Lämna ett svar