Kategoriarkiv: Kultur och Nöje

Pandemin motiverar många att söka sig till naturen

Fler och fler personer rör sig ut i naturen. både för att möta andra människor, och för att förbättra sin hälsa.
Bild: Mattias Johansson

Antalet besökare i naturområden har ökat drastiskt det senaste året. Naturvårdshandläggare Anders Bergström tror att det beror på pandemin, och tycker det är väldigt kul trots att det också ökar nedskräpning och liknande.

Under år 2020 har Naturvårdsverket märkt av en stor ökning i antalet besökare i naturen, något vi tidigare rapporterat om. Nästan dubbelt så många personer har besökt Länsstyrelsens hemsida för naturreservat och nationalparker under våren. Undersökningar gjorda av Naturvårdsverket visar att detta även speglas i besökare i skog och mark.

Naturvårdshandläggaren Anders Bergström tror att coronapandemin har fått folk att ta sig ut mer än vanligt.

– Många väljer att umgås utomhus och då har det blivit fler som söker sig till naturområden, säger Anders Bergström.

Anders Bergström tror även att många får tröst, lugn och ro i naturen, och letar sig ut för att samla kraft.

Positiv trots nedskräpning

I och med att fler personer vistas i naturen märks även den mänskliga påverkan av mer än vanligt i skogarna. Anders Bergström berättar att nedskräpning har blivit ett större problem, och att parkeringsplatser överbelastats. Det har även hänt att någon har glömt att stänga grindar efter sig, vilket leder till att vilda djur kommer ut från sina inhägnade hem.

Trots det tycker han att det är en positiv utveckling.

– Det är jättekul att fler personer upptäcker vår fantastiska natur, Säger Anders Berström.

Han tycker att hela Västra Götaland har en underbar natur, men han har ändå sitt favoritområde: Valleområdet, på västra sidan av Billingen utanför Skövde.

– Det är ett fantastiskt variationsområde med massor av småsjöar och kullar. Det är som bäst runt maj, när körsbärsträden står i blom, säger Anders Bergström.

Mattias Johansson
mattias.johansson@edu.ljungskile.org

Stor ökning av naturbesök under året

Många fler letar sig ut i naturen än förra året. Bild: Mattias Johansson.

Under 2020 ökade besöken till naturreservaten markant. Länsstyrelsens hemsida för naturreservat och nationalparker såg en fördubbling av besökare under våren, en ökning som speglas i besökare på plats.

Fler och fler besöker naturen runt om i Sverige. Enligt Sofia Berhardsson, friluftssamordnare på Länsstyrelsen Västra Götaland, har de haft dubbelt så många besökare på deras hemsida för naturreservat och nationalparker. Det menar hon visar på en ökning av personer som faktiskt tar sig ut i skogarna. Detta uppger hon i ett pressmeddelande.

Att fler rör sig i naturen stöds av undersökning av en undersökning där Naturvårdsverket kontaktade bland annat naturum, friluftslivsorganisationer och ledförvaltare. De berättar att de har sett en ökning i antalet personer som har engagerat sig i friluftslivet.

När fler personer rör sig i naturen finns det också mer rum för misstag, och Sofia Bernhardsson vill uppmana alla att tänka lite extra på att ta sitt ansvar.

– Det är kul att så många tar sig ut, men det är viktigt att alla tar ansvar för att inte störa och inte förstöra, säger Sofia Bernhardsson i pressmeddelandet.

Mattias Johansson
mattias.johansson@edu.ljungskile.org

Rekordhöga besökssiffror i naturområden i år

Fler personer har tagit sig ut i naturen i år än året innan. Detta visar en undersökning av naturvårdsverket. 

I ett pressmeddelande den 2 december berättar Länsstyrelsen Västra Götaland att de har sett en fördubbling av antalet besökare till deras hemsida för naturreservat och nationalparker. De tror att den ökningen även speglas ute i skogarna. Det bekräftas av en undersökning som frågat bland annat friluftslivsorganisationer och ledförvaltare.

Mattias Johansson
mattias.johansson@edu.ljungskile.org

Ljungskile: En pärla mellan hav och fjäll

Från småbåtshamnen ser man Ljungskile tätort och folkhögskolan på kullen. Foto: Lelle Forsberg

I Ljungskile, mellan havet och fjället, hittar du mycket att göra på liten yta. Här har du vandringsleder, salta bad och ett rikt föreningsliv. Orten fungerar också ypperligt som en hub för andra utflyktsmål tack vare sina fina förbindelser. 

Motorvägen som skär genom Ljungskile är en gåva och en förbannelse. Trafikanterna som helt missar Ljungskile är nog många, men det är också många som upptäcker Ljungskile tack vare motorvägen. För den som svänger av E6:an här väntar en stor variation av upplevelser.

Erika Wettre Westdahl, Ljungskile Samhällsförening
Foto: Peter Muld

– Ljungskile är en dold pärla som är lätt att missa om man inte har lokal anknytning säger Erika Wettre Westdahl, från Ljungskile samhällsförening

Orten är föreningstät, det finns ett stort utbud av restauranger och gott om saker att se och göra, speciellt på sommaren. Laxbutiken och Musselbaren är etablerade indragare. Men naturen och friluftslivet är kanske det som gör att folk väljer att stanna lite längre.

– I Ljungskile finns det mycket på en liten och vacker plats, säger Erika Wettre Westdahl.

Jag beger mig till Ljungskileviken. Nu i januari är det inte mycket aktivitet här i småbåtshamnen, men på sommaren är verkligheten den motsatta. Här unnar man sig ett svalkande dopp i havet men man kan också ta sig an vågorna med kajak eller kanot. Det är nära småbåtshamnen du hittar Ljungskile Kajakcenter. Centret drivs av Friluftsfrämjandet och huserar i ett gammalt kallbadhus med anor från 1930-talet.

Staffan Stivre, Friluftsfrämjandet
Foto: Ingela Strive

Staffan Strive, ordförande för Friluftsfrämjandet i Ljungskile, säger att det mest är lokalbefolkningen som tar sig ut med kajakerna men det blir en del turister på sommaren.
–  Ofta är paddlarna svenskar som hälsar på vänner i trakten. Men det dyker upp tyskar, norrmän eller holländare också säger han.

Nere från småbåtshamnen ser man Ljungskile folkhögskola ståtligt placerad på kullen. Där ligger också Ljungskile Kurs och Konferens.

Med utgångspunkt från Ljungskile Kurs och Konferens kan man från maj till september åka ut på Bohusresor. Dessa resor har konferenscentret gjort varje år sedan 1986. Turerna är dagslånga och tar gästerna till platser som Åstol, Skaftö eller Smögen.

Bohusguiden Bertil Jonshamre visar gästerna kartan runt Åstol. Foto: B Jonson

– Du får se och höra om platser du skulle missat om du gav dig ut själv. Vi har ju hittat ett smultronställe eller två under våra 34 år som Bohusguider, säger Bertil Jonshamre. Han är en av guiderna och ansvarig för Bohusresorna.

Temat på turerna är historia, kultur och gastronomi.

På kvällarna åker sällskapen tillbaka till Ljungskile Kurs och Konferens där det serveras middag med västkusttema. Ibland arrangeras det Evert Taube-kväll med trubadur och allsång efter maten.

Jag lämnar folkhögskolans kulle och beger mig upp till Skarsjön. Sjön ligger 122 meter över havet och här hittar man vandringsleder och vacker natur. I Ljungskile har du också nära till Bredfjället med Norra fjällets skidspår. Skogarna är fulla av blåbär och säkert ett och annat hemligt svampställe. 

– Det finns mycket vackert i Bohuslän som lockar människor med reslust, säger Bertil Jonshamre.

Fem platser att besöka i Ljungskile:

Lyckorna

Bredfjället

Skarsjön

Ulvön

Kallbadhuset

Reporter: Lelle Forsberg
lelle.jl19@edu.ljungskile.org