Kategoriarkiv: Sport

Så säkras längdskidåkningen i Trollhättan

TEKNIK. Med hjälp av tryckluft och vatten skapas konstsnö till längdskidspår vid skidstugan i Trollhättan. Med teknikens hjälp förlängs säsongen avsevärt för skidsugna åkare i området.
– Det är hur bra som helst, världsklass, säger skidåkaren Olof Sylvén.

Olof Sylvén och Anders Andersson glider fram i välpreparerade spår. Video: Ingrid Jillerö

I måndags öppnades konstsnöspåret vid Skidstugan i Trollhättan i sin hela längd. Snökanonerna har sprutat ut stora snöhögar som nu har pistats till ett spår som mäter 900 meter enkel väg. Vid lunchtid är det redan många åkare i spåret.

– Det blir femte gången jag åker spåret denna säsong, berättar Olof Sylvén och spänner handremmen på staven.

Han är här tillsammans med kollegan Anders Andersson och de tränar både för skojs skull men också för att hålla i vasaloppsformen.

Kollegorna Olof Sylvén och Anders Andersson kör ett skidpass på lunchen. Bägge har uppskattar att konstsnöspåren gör det möjligt att åka skidor mer kontinuerligt under vintersäsongen. Foto: Ingrid Jillerö

Snökanon var trettionde meter

Satsningen på konstsnöspåret är ett samarbete mellan Trollhättans stad och idrottsföreningen Trollhättans skid- och orienteringsklubb (TSOK). Staden har stått för snökanoner och tillhörande utrustning medan TSOK står för underhåll av spåren. Fredrik Liljesäter är en av initiativtagarna bakom projektet. Han har varit byggansvarig för anläggningen från TSOK:s sida och har full koll på tekniken.

– Var trettionde meter står en snökanon där vatten och tryckluft blandas och bildar snö.

Snökanonen utgörs av ett högt, snedställt rör som riktas ut över spåren. Vatten och tryckluft kopplas på kanonen från de två uppstickande rören till vänster om snökanonen. Foto: Ingrid Jillerö

Från en grävd damm pumpas vatten upp till ett teknikhus där trycket på vattnet höjs. Sedan fortsätter vattnet i ledningar till snökanonerna. Vattnet blandas med tryckluft i själva snökanonen där tryckluftens uppgift är att skjuta sönder vattenstrålen så att det bildas små, små vattendroppar som fryser i lufttemperaturen.

– Konstsnöspåren  är en förutsättning för skidverksamhet och ungdomsträningar i klubben men också för att allmänheten ska få åka skidor. Säsongen blir så otroligt kort annars.

Uppskattar skidåkning på hemmaplan

Tim Almhage och Maja Ingelsson tar sig också en tur kring lunch medan Sofie Johannisson hejar på.

– Jag har åkt tidigare år men har blivit för tung för skidorna nu när jag är gravid, säger Sofie Johannisson.

Tim Almhage, Sofie Johannisson och Maja Ingelsson uppskattar konstsnöspåren i Skidstugan. De tycker att det är skönt att kunna åka i hemstaden och inte behöva köra så långt för att kunna åka skidor. Foto: Ingrid Jillerö

Innan konstsnöspåren anlades i Trollhättan har hon åkt till Mösseberg i Falköping för att åka skidor men nu uppskattar hon att det går att åka på hemmaplan.

– De som håller igång spåren är riktiga eldsjälar, säger hon till ljudet av skidor som glider fram över snön.

Ingrid Jillerö
ingrid.jillero@edu.ljungskile.se

Äntligen träning igen – under ansvar

Tidigare i veckan presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya råd avseende covid-19. Dessa innebär bland annat att lätta på tidigare restriktioner gällande träning för personer födda tidigare än 2004. Riksidrottsförbundet ser det som ett steg i rätt riktning att fler snart kan börja träna igen.

Från och med den 14 december är det tillåtet att börja träna gemensamt igen. 

– Det känns viktigt och samtidigt som ett stort ansvar som idrotten måste förvalta. Viktigt eftersom träning betyder mycket för att många ska kunna fortsätta må bra både fysiskt och psykiskt, säger Anna Setzman, pressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Vi skall dock komma ihåg att det är inte bara är att träna vanligt från 14 december, utan enligt de råd som Folkhälsomyndigheten har informerat om. 

Anna Setzman är försiktig med att kommentera tidpunkten för de friare restriktionerna. Hon poängterar dock att Riksidrottsförbundet haft en dialog med Folkhälsomyndigheten där folkhälsan diskuterats både på kort och lång sikt.

– Hela idrottsrörelsen har 3,3 miljoner medlemmar. Alla har under pandemin påverkats på ett eller annat sätt. De yngre som kunnat träna har anpassat träning och inte spelat matcher, äldre har fått träna på egen hand och inte med sina kompisar och saknat gemenskap etc, och elitidrott har i vissa fall kunnat o i vissa fall inte kunnat genomföras. För att träning ska vara möjligt utan att öka smittspridningen gäller det att alla tar ansvar och tänker på vad var och en kan göra för att minska risken för en ökning. Detta är något Anna Setzman vill vara tydlig med. 

Hon menar att detta är ett stort ansvar då det verkligen är av största vikt att följa de råd som finns, att genomföra så smittsäkra träningar som möjligt i mindre grupper och om möjligt utomhus. Dessutom tänka på hur man tar sig till och från träning, inte använda omklädningsrum och hålla avstånd med mera.

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

Tidigare blogginlägg: Riksidrottsförbundet positiva till de nya råden

Riksidrottsförbundet positiva till de nya råden

I tisdags gick regeringen och Folkhälsomyndigheten ut med nya föreskrifter och allmänna råd. Dessa råd börjar gälla den 14 december. Tidigare under året har personer över 16 år inte varit tillåtna att träna men i och med de nya råden är även dessa personer tillåtna att träna under smittsäkra former. 

Riksidrottsförbundet är väldigt positiva till att fler kan träna i och med de nya råden.

– Det är en glädjande förändring av råden som betyder mycket för alla som nu inte haft möjlighet att träna med sina kompisar och få den draghjälp till gemensamma aktiviteter som så ofta behövs för att hålla kvar intresset och inte fastna i stillasittandet hemma. Riksidrottsförbundet har fört en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och framfört dessa förslag. Vi ges nu alla ett ansvar att genomföra träningarna strikt utifrån råd så vi kan fortsätta hålla igång, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

I de råd som Folkhälsomyndigheten presenterade i tisdags gäller vissa av dessa råd specifikt för idrottsrörelsen. Dessa råd är till för att personer som är över 16 år ska kunna träna på ett sätt som minimerar risken för smitta.  

1. Håll avstånd till varandra

2. Dela inte utrustning med varandra

3. Om möjligt genomför aktiviteten utomhus

4. Undvik gemensamma omklädningsrum

5. Res till och från aktiviteten individuellt

6. Utför aktiviteten i mindre grupper

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

Träning för alla tillåts

Från den 14 december och framåt är det tillåtet för personer även över 16 år att träna under smittsäkra former. Detta beslutades den 8 december av regeringen och Folkhälsomyndigheten i samråd med Riksidrottsförbundet. Några av de råd som bör följas vid träning är håll avstånd till varandra, helst vara utomhus och träna i mindre grupper. 

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

LSK går mot en rikare framtid – får in miljoner

Ljungskile SK:s ordförande Erland Holmdahl ser positivt på framtiden för klubben. Foto: Hampus Kjellberg.

Ljungskile SK har genom åren haft stora ekonomiska problem. Ekonomin har dock förbättrats en del i och med att herrlaget avancerat till svensk fotbolls näst högsta serie Superettan.

En regnig dag i Ljungskile ramas in av januarimörkret. I ett av VIP-rummen på Ljungskile SK:s kansli sätter sig Erland Holmdahl ner och blickar mot en ljusare framtid. 
– Vi känner oss spända över 2020 med tanke på att damlaget gått upp till division 2 och att herrlaget intar Superettan, säger LSK:s ordförande.

Herrlagets avancemang till Superettan har gett LSK större ekonomiska förutsättningar.
Man har inte bara attraherat fler sponsorer som man skrivit långsiktiga kontrakt med, Superettanfotboll innebär också tv-pengar.
I och med ett nytt tv-avtal med jätten Discovery så kan alla lag i landets näst högsta serie få mellan 6 och 11 miljoner kronor beroende på var i
tabellen man hamnar, enligt Erland Holmdahl. 
– Vi får helt klart en annan ekonomisk situation just nu med ett stort antal miljoner in i jämförelse med cirka 100 000 kr i division 1, säger han.

Kommunen sponsrar
2019 var ett framgångsrikt år sportsligt för Ljungskile SK men året kantades av stora ekonomiska problem. LSK sökte ekonomisk hjälp av Uddevalla kommun kring arbetet med Skarsjövallen men fick avslag. Inför 2020 och 2021 har dock kommunen beslutat att bidra med nästan hälften av deras elitsponsringsbudget.
– Vi kommer att tilldela LSK 400 000 kronor per år 2020 och 2021, om de uppfyller våra villkor,
säger kommunstyrelsens ordförande Christer Hasslebäck (UP).
Enligt villkoren ska LSK bland annat marknadsföra kommunen på matchställ och arenaskyltar. Kommunen ska även få 10 VIP-biljetter till alla LSK:s hemmamatcher under säsongen. Kommunens bidrag välkomnas av Ljungskile SK.
– Det är ett väsentligt tillskott för oss som kan hjälpa oss på kort sikt, säger Erland Holmdahl.

“Det är inte gratis att flyga upp till Umeå direkt”
Att avancera i seriesystemet innebär också större utgifter. Klubben har tagit in ett antal nya spelare, bland annat Tom Siwe och Johannes Vall, båda med allsvensk rutin.
LSK har även förnyat några spelarkontrakt med en generell löneförhöjning. 
Tillsammans med det blir det fler längre resor i år kontra förra året.
– Det är inte gratis att flyga upp till Umeå direkt, konstaterar Holmdahl.


Händelseförlopp Uddevalla kommun vs LSK 2019:

22 maj: LSK söker akut ekonomisk hjälp hos kommunen för driften av Skarsjövallen. Klubben erbjuder bland annat kommunen att köpa arenan för 16 miljoner kronor eller belåna klubben pengarna. Förfrågan avslås.

 7 juni: LSK går ut med ett pressmeddelande där man avser att stänga ner Skarsjövallen från och med den 21 juni och flytta verksamheten in till Uddevalla stad. 

6 juli: LSK meddelar i en presskonferens att man öppnar Skarsjövallen igen med omedelbar verkan. Anledningen är att ungdomsverksamheten drabbats för hårt av flytten in till Uddevalla. 

30 augusti: Uddevalla kommun drar in delar av deras driftsbidrag till LSK. Indragningen avser den dryga månad där klubben inte bedrivit någon verksamhet på Skarsjövallen. 

19 oktober: LSK:s herrlag blir klara för Superettan 2020.

18 december: Uddevalla kommun beslutar att ge LSK en elitsponsring på 400 000 kronor per år för 2020 och 2021.

Hampus Kjellberg
hampus.jl19@edu.ljungskile.org