Kategoriarkiv: Veckans Volt

Digitalt samtalsstöd ett alternativ vid psykisk ohälsa

Att följa coronarestriktionerna gör att många känner sig isolerade. Det finns indikationer på att många
mår sämre än vanligt under pandemin. Foto: Therés Wadstedt

VECKANS VOLT Från olika håll kommer det signaler om en ökad psykisk ohälsa i befolkningen, inte minst bland unga, men det är oklart om fler söker hjälp. Det finns samtalsstöd att få, trots att restriktionerna gör det svårare för många att träffas på en mottagning.

Psykologförbundet får många frågor om statistik på om det sämre måendet bland befolkningen gjort att fler söker psykologstöd, men den statistiken finns inte ännu, enligt Psykologförbundet.

– Vi har inga siffror på om fler söker hjälp, men det finns indikationer på att fler har gjort det. De digitala psykologerna har fått mer att göra, säger Charlotta Janson Josephsson, pressansvarig på Psykologförbundet.

Mindler är ett av de digitala företag som erbjuder psykologer online. Företaget har avtal med Sveriges regioner. Rickard Färdig, psykolog och en av Mindlers grundare, bekräftar bilden.

– Vi ser en ganska tydlig Corona-effekt generellt, men inte specifikt hos unga, skriver Rickard Färdig i ett mejl.

Enligt Rickard Färdig finns det en del forskning som tyder på att personer under cirka 25-30 år generellt söker vård i mindre utsträckning, men förtydligar att det inte är säkert att dessa fynd kan appliceras på digitala vårdformer rakt av.

– Yrkesgruppen gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist.

Anders Ordqvist, ordförande för Psykologförbundet i Västra Götalandsregionen (VGR), har inte hela bilden, men tycker sig se att verksamma psykologer gör vad de kan för att möta de nya behov som uppstått till följd av coronapandemin.

– Yrkesgruppen värnar om dem de träffar och gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist, per telefon.

Psykologer har generellt fått anpassa sig allt eftersom arbetssituationen har förändrats. Anders Ordqvist nämner att VGR har tagit fram appen Mitt vårdmöte där man som patient kan sköta sina vårdmöten digitalt via 1177.se. Det fungerar som ett vanligt besök, med skillnaden att patienten inte behöver ta sig till mottagningen. Istället möts patient och vårdpersonal i ett videosamtal.

Här finns en samlad lista på tjänster som Västra Götalandsregionen erbjuder. 

Therés Wadstedt

theres.wadstedt@edu.ljungskile.org