Kategoriarkiv: Teknik

Digitalt samtalsstöd ett alternativ vid psykisk ohälsa

Att följa coronarestriktionerna gör att många känner sig isolerade. Det finns indikationer på att många
mår sämre än vanligt under pandemin. Foto: Therés Wadstedt

VECKANS VOLT Från olika håll kommer det signaler om en ökad psykisk ohälsa i befolkningen, inte minst bland unga, men det är oklart om fler söker hjälp. Det finns samtalsstöd att få, trots att restriktionerna gör det svårare för många att träffas på en mottagning.

Psykologförbundet får många frågor om statistik på om det sämre måendet bland befolkningen gjort att fler söker psykologstöd, men den statistiken finns inte ännu, enligt Psykologförbundet.

– Vi har inga siffror på om fler söker hjälp, men det finns indikationer på att fler har gjort det. De digitala psykologerna har fått mer att göra, säger Charlotta Janson Josephsson, pressansvarig på Psykologförbundet.

Mindler är ett av de digitala företag som erbjuder psykologer online. Företaget har avtal med Sveriges regioner. Rickard Färdig, psykolog och en av Mindlers grundare, bekräftar bilden.

– Vi ser en ganska tydlig Corona-effekt generellt, men inte specifikt hos unga, skriver Rickard Färdig i ett mejl.

Enligt Rickard Färdig finns det en del forskning som tyder på att personer under cirka 25-30 år generellt söker vård i mindre utsträckning, men förtydligar att det inte är säkert att dessa fynd kan appliceras på digitala vårdformer rakt av.

– Yrkesgruppen gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist.

Anders Ordqvist, ordförande för Psykologförbundet i Västra Götalandsregionen (VGR), har inte hela bilden, men tycker sig se att verksamma psykologer gör vad de kan för att möta de nya behov som uppstått till följd av coronapandemin.

– Yrkesgruppen värnar om dem de träffar och gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist, per telefon.

Psykologer har generellt fått anpassa sig allt eftersom arbetssituationen har förändrats. Anders Ordqvist nämner att VGR har tagit fram appen Mitt vårdmöte där man som patient kan sköta sina vårdmöten digitalt via 1177.se. Det fungerar som ett vanligt besök, med skillnaden att patienten inte behöver ta sig till mottagningen. Istället möts patient och vårdpersonal i ett videosamtal.

Här finns en samlad lista på tjänster som Västra Götalandsregionen erbjuder. 

Therés Wadstedt

theres.wadstedt@edu.ljungskile.org

Jättesatsning av amerikanskt snacksföretag på e-sport

Ett sjusiffrigt miljonbelopp – i brittiska pund. Det är vad Jack Link’s , en amerikansk gigant inom proteinsnacks är beredda att spendera på e-sporten i Sverige och resten av Europa.
Vi vill vara en riktig partner, stödja spelarna på alla plan och bygga relationer både i riktiga tävlingar och på amatörnivå, säger Jan Pieter Schretlen, vd Jack Link’s EMEA, i ett pressmeddelande.

Det amerikanska proteinsnacksföretaget kommer under 2021 ta allt mer plats på e-sport scenen. 2019 inledde Jack Link’s ett partnerskap med e-sportorganisationen Fnatic, vilket blev en försmak för vad som komma skall. Nu utökas satsningen och företaget är villiga att spendera ett sjusiffrigt belopp i brittiska pund på e-sporten under 2021. En stor del av satsningen kommer att läggas på samarbetet med Fnatic. Förhoppningen är att etablera sig som det självklara valet för proteinsnacks för spelare och fans.

E-sporten fortsätter växa och nu vill allt fler företag ge sig in i branschen. Foto: Martin Fredriksson

– Vi vet att de som konsumerar våra produkter brinner för vad de gör. Tävlande inom e-sport utgör inget undantag. Att tävla online går snabbt och man måste vara på topp för att prestera och vinna både som nybörjare och på elitnivå. Jack Link’s kan hjälpa spelare att nå sin fulla potential med högkvalitativt och proteinrikt matintag som behövs för att orka prestera under långa hårda spelpass, säger Jan Pieter Schretlen, vd Jack Link’s EMEA.

Företaget meddelar också att man kommer sponsra några av de största e-sportturneringarna under 2021. Jack Link’s varumärke kommer framåt att synas på Fnatics matchtröjor. Enligt Esports Observer är det ett flerårigt avtal som Jack Link’s och Fnatic kommit överens om.

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

Tekniken flyter men motivationen tryter

TEKNIK Majoriteten av deltagarna på Ljungskile folkhögskola har övergått till att studera på distans på grund av pandemin. Blogg Ljungskile har pratat med två deltagare per telefon för att ta reda på vad det tycker är tuffast med distansundervisningen. Man skulle kunna tro att digital teknik är en svår bit, men inte för Tess Stenson Less och Daniel Wiman.

Vilken är den största utmaningen med att studera på distans?

Tess Stensson Less saknar att få träffa sina kurskamrater. Foto: Privat

Tess Stensson Less, Lärarassistentutbildningen:
– Den största utmaningen för mig är det sociala. Det saknar jag. Vi har inte setts sedan före praktiken vecka 43 och jag förstår ju varför, men det är skittråkigt. Jag hade ju sökt en utbildning som innebär att man träffar andra människor, men så sitter vi bara bakom skärmarna. Som tur är hade vi hunnit vara på skolan innan och skapa oss en relation i gruppen.

– Det tog ett tag att komma in i det tekniska, men det fungerar bra. Däremot får jag huvudvärk av att sitta såpass mycket framför datorn. Det är för
mycket stillasittande. 

Daniel Wiberg tycker att gruppens sammanhållning försämras av distansstudier.
Foto: Privat

Daniel Wiberg, Journalistlinjen år 2:
– Instruktioner och lektioner går bra att följa på distans, men disciplinen och drivkraften i övrigt är svårt. Just nu jobbar jag med mitt examensjobb inom radio och intervjuar via Zoom som istället för att träffa intervjupersonerna på plats. Det gör att motivationen tryter.

– Att hålla rutinerna är min största utmaning och att komma upp på morgnarna. Månaden innan jul spårade det ur. Jag drog mig till klockan åtta, sedan klockan nio – och ibland tio. Denna vecka har jag gått upp klockan sju igen, precis som före distansundervisningen.

Therés Wadstedt
theres.wadstedt@edu.ljungskile.org

Göteborgs filmfestival blir digital

Draken Biograf. Där filmfestivalen vanligtvis håller till. Foto: Therés Wadstedt

Den 29:e januari öppnas portarna för den årliga filmfestivalen i Göteborg. Men i år, för att minska smittspridningen, kommer festivalen inte hållas i biograferna. I stället får du se alla filmer hemma.

Med tanke på att Sverige befinner sig i en pandemi kommer Göteborgs filmfestival inte hållas fysiskt i biograferna. I stället har festivalen i år valt att släppa alla biofilmer på sin plattform Draken film under festivalen. Du som besökare behöver köpa ett festivalpass för 295 kronor så har du möjligheten att se alla filmer under 24 timmar efter att de har digital biopremiär. 

I filmfestivalens program finns det 70 utvalda filmer. Danmarks stora Oscarsbidrag En runda till är en av de 70 utvalda filmerna och kommer ha svensk premiär under festivalen. 

– Den har ju gjort sådan supersuccé överallt. Så det är rätt kul att kunna få hit den till Sverige. Den är fantastisk med Mads Mikkelsen, säger Jonas Holmberg,  konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Streamingsidor med liknande koncept

Disney plus släppte förra året filmer som Mulan och Själen på sin plattform. Filmer som annars enbart skulle visats i biografer till en början.
HBO Max kommer att släppa alla sina biofilmer på sin plattform, samtidigt som de kommer ha premiär på utvalda biografer under 2021.