Kategoriarkiv: skola

Så berättar barnen om coronaviruset

Norra Skolan Vänersborg. Foto Enerel Hurelbaatar

Coronapandemin har påverkat inte bara vuxna utan också barns världar. Här har ska vi få höra tre grundskoleelever som berättar om sina tankar kring viruset. I intervjun hörs det nio åriga Kelsy och Misheel och Samanta som är 11 år.

– Det är en virus som flyger i luften och den är liten, säger Misheel.

Enerel Hurelbaatar
enerel.hurelbaatar@edu.ljungskile.org

Elev åtalas för misshandel på gymnasium i Stenungssund

Bilden är en temabild. Foto: Eloise Davidsson.

Idag påbörjas rättegången mot en 18-årig elev på ett gymnasium i Stenungsund som åtalas för att ha misshandlat en annan elev i våras. Enligt vittnesmål under polisens förundersökning ska den misshandlade eleven några dagar innan ha lagt till 18-åringens flickvän på snapchat för att sedan ha skrytit om det. Den misstänkte ska sedan ha konfronterat honom om detta, vilket ledde till att 18-åringen slog eleven i ansiktet. Situationen stoppades när en lärare skingrade dem. Flera vittnen såg händelsen och den misstänkte har erkänt till handlingen.

Mattias Johansson
mattias.johansson@edu.ljungskile.org

Lärarna påverkas när distansundervisningen blir växelvis

Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet i Göteborg, har varit relativt nöjd med distansundervisningen. Men hon är mer skeptisk till den växelvisa distansundervisningen som beslutades i måndags. Bild: Love Schiller

Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet i Göteborg, tror att det kan uppstå en ökad arbetsbelastning för grundskolelärare runt om i Göteborg.
– Det har varit snabba puckar. Vi försöker nu bevaka att det verkligen görs riskbedömningar kring den ökade arbetsbelastningen för lärarna, säger hon.

Love Schiller
love.schiller.gunnarsson@edu.ljungskile.org

Tekniken flyter men motivationen tryter

TEKNIK Majoriteten av deltagarna på Ljungskile folkhögskola har övergått till att studera på distans på grund av pandemin. Blogg Ljungskile har pratat med två deltagare per telefon för att ta reda på vad det tycker är tuffast med distansundervisningen. Man skulle kunna tro att digital teknik är en svår bit, men inte för Tess Stenson Less och Daniel Wiman.

Vilken är den största utmaningen med att studera på distans?

Tess Stensson Less saknar att få träffa sina kurskamrater. Foto: Privat

Tess Stensson Less, Lärarassistentutbildningen:
– Den största utmaningen för mig är det sociala. Det saknar jag. Vi har inte setts sedan före praktiken vecka 43 och jag förstår ju varför, men det är skittråkigt. Jag hade ju sökt en utbildning som innebär att man träffar andra människor, men så sitter vi bara bakom skärmarna. Som tur är hade vi hunnit vara på skolan innan och skapa oss en relation i gruppen.

– Det tog ett tag att komma in i det tekniska, men det fungerar bra. Däremot får jag huvudvärk av att sitta såpass mycket framför datorn. Det är för
mycket stillasittande. 

Daniel Wiberg tycker att gruppens sammanhållning försämras av distansstudier.
Foto: Privat

Daniel Wiberg, Journalistlinjen år 2:
– Instruktioner och lektioner går bra att följa på distans, men disciplinen och drivkraften i övrigt är svårt. Just nu jobbar jag med mitt examensjobb inom radio och intervjuar via Zoom som istället för att träffa intervjupersonerna på plats. Det gör att motivationen tryter.

– Att hålla rutinerna är min största utmaning och att komma upp på morgnarna. Månaden innan jul spårade det ur. Jag drog mig till klockan åtta, sedan klockan nio – och ibland tio. Denna vecka har jag gått upp klockan sju igen, precis som före distansundervisningen.

Therés Wadstedt
theres.wadstedt@edu.ljungskile.org

Seminarium om stad och land hålls digitalt

I Ljungskile väntar man på en tid när man återigen kan ha seminarium på plats. Foto: Mattias Johansson

TEKNIK. På måndag startar Ljungskile folkhögskola sitt första webbseminarium för året. Att ha dessa seminarium digitalt är något nytt för folkhögskolan, och ersätter ett tidigare upplägg. Ämnet för seminariet är “Mediebilden av stad och land”, där de kommer diskutera hur den nya förståelsen för teknik kan påverka att fler personer bosätter sig på landsbygden.

Ljungskile folkhögskola har i många år haft en vecka under sommaren dedikerad till samtal om olika ämnen och social gemenskap. Det är något skolan har gjort i samarbete med bland annat Lunds universitet och Högskolan Väst. Förra årets Sommarakademi tvingades att ställas in. Förhoppningen är att Sommarakademin kan vara igång igen denna sommaren men tills dess har de kommit på en annan lösning för att hålla diskussionen levande: Webbseminarium.

Webbseminariet kommer att bestå av en intervju av tidskriften Balders ansvarige utgivare och redaktör Mats Ahlberg. Balder vann priset för årets kulturtidskrift av Föreningen för Svenska Kulturtidskrifter 2020. Under intervjun kommer Ahlberg att svara på frågor kring “Mediebilden av stad och land” och kommer då bland annat prata om hur rapporteringen kring stadsbygden ser ut jämfört med verkligheten och hur man på ett bra sätt kan dela upp resurser mellan stad och landsbygd.

– Vi ska prata om hur stad och landsbygd kan försöka förstå varandra, och intressera sig för varandra, säger Mats Ahlberg.

Jan Lindvall, journalist som länge lärt ut journalistik på skolan och Ahlbergs samtalspartner under seminariet, beskriver bland annat hur fler och fler tar sig ut på landsbygden.En del av detta beror på en ny förståelse för teknologi som tillåter distansarbete, något de också kommer att röra vid under seminariet.

– På landet får man mer livskvalité för mindre pengar, men man måste ha ett jobb för att stötta det. Kan man då kombinera distansarbete med platsarbete kan det funka ganska bra, säger han.

Mattias Johansson
mattias.johansson@edu.ljungskile.org