Kategoriarkiv: Tidning

Seminarium om stad och land hålls digitalt

I Ljungskile väntar man på en tid när man återigen kan ha seminarium på plats. Foto: Mattias Johansson

TEKNIK. På måndag startar Ljungskile folkhögskola sitt första webbseminarium för året. Att ha dessa seminarium digitalt är något nytt för folkhögskolan, och ersätter ett tidigare upplägg. Ämnet för seminariet är “Mediebilden av stad och land”, där de kommer diskutera hur den nya förståelsen för teknik kan påverka att fler personer bosätter sig på landsbygden.

Ljungskile folkhögskola har i många år haft en vecka under sommaren dedikerad till samtal om olika ämnen och social gemenskap. Det är något skolan har gjort i samarbete med bland annat Lunds universitet och Högskolan Väst. Förra årets Sommarakademi tvingades att ställas in. Förhoppningen är att Sommarakademin kan vara igång igen denna sommaren men tills dess har de kommit på en annan lösning för att hålla diskussionen levande: Webbseminarium.

Webbseminariet kommer att bestå av en intervju av tidskriften Balders ansvarige utgivare och redaktör Mats Ahlberg. Balder vann priset för årets kulturtidskrift av Föreningen för Svenska Kulturtidskrifter 2020. Under intervjun kommer Ahlberg att svara på frågor kring “Mediebilden av stad och land” och kommer då bland annat prata om hur rapporteringen kring stadsbygden ser ut jämfört med verkligheten och hur man på ett bra sätt kan dela upp resurser mellan stad och landsbygd.

– Vi ska prata om hur stad och landsbygd kan försöka förstå varandra, och intressera sig för varandra, säger Mats Ahlberg.

Jan Lindvall, journalist som länge lärt ut journalistik på skolan och Ahlbergs samtalspartner under seminariet, beskriver bland annat hur fler och fler tar sig ut på landsbygden.En del av detta beror på en ny förståelse för teknologi som tillåter distansarbete, något de också kommer att röra vid under seminariet.

– På landet får man mer livskvalité för mindre pengar, men man måste ha ett jobb för att stötta det. Kan man då kombinera distansarbete med platsarbete kan det funka ganska bra, säger han.

Mattias Johansson
mattias.johansson@edu.ljungskile.org

Äntligen är Krösus här!

Krösus redaktion består av: Hampus Kjellberg, reporter. Nenne Hagman, reporter. Magnus Nilsson, nyhetschef. Vilja Ågren, redigering. Eloise Davidsson, redigering. Jenny Landström, reporter. Foto: Ljungskile folkhögskola.

Nu finns vår papperstidning Krösus i PDF-form här på webben. Veckans tema är ekonomi, och i vår tidning kan ni läsa om:

  • Folkhögskolans ekonomiska läge
  • Studerandes matvanor och spartips
  • BREXIT:s påverkan på svenskar i Storbritannien och britter i Sverige
  • LSK:s ekonomiska historia och framtid
  • Vilja testar fattiglappen – Vad kan du köpa för 50 kronor?
  • Vardagslyx för Ljungskilebor

HÄR hittar du Krösus.

Redaktionen önskar en trevlig läsning!

Hemlig Brexitplan läckt

Det har varit många turer runt Brexit, alltså Storbritanniens utträde ur EU. Det senaste är ett samtal som ägde rum på en hotellbar i Bryssel mellan Storbritanniens premiärminister Theresa Mays chefsförhandlare Olly Robbins och hans två kollegor. Det samtalet ska nu ha läckt ut. Olly Robbins sägs ha, utöver Theresa May störst inflytande över Brexitförhandlingarna. Innehållet i samtalet kan tolkas som att Olly Robins tror på ett uppskjutet Brexit, alltså att ett utträde utan ett godkänt utträdesavtal inte är aktuellt, rapporterar Sveriges Radio.

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Liberalerna vill flytta ambassad till Jerusalem

Det var i höstas som riksdagsledamöter från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lämnade in motioner om att Sverige borde flytta sin ambassad i Israel, från Tel Aviv till Jerusalem. Ett halvår tidigare flyttade president Donald Trump USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Det föranledde stora och våldsamma protester där ett 50-tal palestinier dödades och ett 100-tal skadades. Utrikesminister Margot Wallström (S) är emot idén eftersom det skulle strida mot den position som EU tog i Sveriges ordförandeskap under 2009. Detta rapporterar Sveriges Radio.

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org