Kategoriarkiv: Start

Mello: SaRaha inför finalen

Foto: Janne Danielsson /SVT


Vår reporter Wiktor Richardsson
har intervjuat SaRaha inför finalen i Melodifestivalen på lördag.

Du kan läsa en artikel om SaRaha här!

Vem tror du vinner Melodifestivalen?

Wiktor Richardsson
wiktor.richardsson.lju@folkbildning.net

Radio & TV: Exklusivt med Yussif Chibsah

 Att livet som fotbollsspelare kan vara både glamouröst och bekvämt är de flesta överens om. Få personer har möjligheten att ha sin hobby som yrke. Jobbet har dock sina baksidor. En utav dem är osäkerheten – ett ständigt byte av arbetsplats är en verklighet för många. Det kan Ljungskiles nye mittfältare Yussif Chibsah vittna om.

Sex klubbar och tre länder. Det är vad Ljungskile SK:s senaste nyförvärv Yussif Chibsah hunnit med under sin tio år långa period som fotbollsproffs. 2006 flyttade han från sitt hemland Ghana för att kunna försörja sig på fotbollen. Sedan dess har han bott i Israel, Turkiet och olika delar av Sverige.

Är det jobbigt att resa runt så mycket?
–  Det är oftast svårt i början, när man precis kommit till ett nytt ställe. Men sedan kommer man in i det.

Är det påfrestande att flytta mellan olika kulturer?
 – I Israel var jag lite orolig eftersom jag är muslim. Under den tiden var det ju bland annat krig vid Gazaremsan. Men när jag väl kom dit var det faktiskt inga problem.

I Israel blev det endast en säsong för den numera 32-årige mittfältaren. Vintern 2008 bytte Chibsah värme mot kyla när han i januari flyttade till Norrland och allsvenska Gefle IF. Den stora temperaturskillnaden kom som en chock för ghananen.
– Det var riktigt kallt och tufft till en början. Men nu har jag vant mig. Jag trivs väldigt bra i Sverige.

Efter tre säsonger i det norrländska laget flyttade Chibsah några mil söderut till Stockholm för spel i storlaget Djurgårdens IF. Där blev det två säsonger innan han 2014 bestämde sig för att testa lyckan i Turkiet och Antalyaspor. I Turkiet fick han bättre betalt än i Sverige, och slapp dessutom kylan. Trots det blev tiden i Antalyaspor inte särskilt långvarig.
– Efter sex månader i Turkiet valde jag att bryta mitt kontrakt efter en skada. Jag åkte i stället tillbaka till Sverige och körde min rehabträning där.

Var det skönt att slippa kylan?
– Det var både bättre väder och bättre betalt i Turkiet. Men Sverige har blivit som mitt andra hem. Jag känner mig väldigt bekväm här.

Är det svårt att lära sig ett nytt språk när man flyttar mellan olika länder?
– Den största tiden av min karriär har jag ju spenderat i Sverige. När jag kom hit fick jag dessutom väldigt bra hjälp av Gefle. Efter ett år hade jag lärt mig språket bra.

När Chibsah så småningom blev skadefri flyttade han till Göteborg och Superettan-laget GAIS.  Tiden i Göteborg blev inte längre än ett år och inför årets säsong bar alltså skutan till Ljungskile SK. Det återstår att se om klubben är ännu en tillfällig hållplats för flyttfågeln.
– Jag har kontrakt här i två år och allt mitt fokus ligger nu på att göra det så bra som möjligt här, säger Chibsah och tillägger:
– Sedan får vi se vad som händer.

 

Text: Niklas Svensson
niklas.svensson.lju@folkbildning.net

Foto: Ayar Alarcón Klein
ayar.alarcon.klein.lju@folkbildning.net

Mer Ljungschili
Lyssna på hela andra avsnittet här!
Lyssna på första avsnittet här!
Mer sport