Kategoriarkiv: Nyheter

Livestreamade konserter i mindre format

TEKNIK: Snart kan du se korta livestreamade konserter som du kan välja att titta på när som helst. Musikcentrum Väst i Göteborg planerar ett projekt med kortare digitala konserter.
– På det här viset kan våra medlemmar nå ut med sin musik även i pandemi-tider, säger Lars Elf, artistförmedlare på Musikcentrum Väst. 

Förmedlar artister. Lars Elf och Musikcentrum Väst skapar jobb åt frilansmusiker.
Foto: Therés Wadstedt

Konsertformatet med de 15 minuter långa spelningarna som man kan titta på när man vill, är tagen från Tiny Desk på Youtube. Artisterna kan filma i en replokal, ett trapphus eller var som helst. 

Musikcentrum Väst är en ideell förening som har kontor i Majorna i Göteborg. Föreningen fungerar bland annat som en artistförmedling för ett mångsidigt och konstnärligt musikliv, och skapar konserter och turnéer för medlemmarna.

– Vi är en främjande organisation för frilansmusiker. Vi jobbar med ”smalare musik”, den sortens musik som behöver mer stöttning. Huvudspåret i vårt arbete är att förmedla musiken och att skapa jobb åt våra medlemmar – vilket också är deras primära önskan, säger Lars Elf. 

Fler projekt på gång

Musikcentrum Väst håller på med ytterligare ett digitalt konsertprojekt, tillsammans med Musikens Hus i Göteborg. Denna gång vill föreningen skapa en professionell konsertscen med längre spelningar som ska livestreamas, och på så vis ge musikerna jobb med arvode till. De kommer också satsa på konserter för målgruppen barn- och unga.

Med denna konsertscen vill vi sätta artisterna i arbete, eftersom branschen ser ut som den gör just nu.

Egentligen var det tänkt att de båda konsertprojekten skulle genomföras under hösten, men de nya corona-restriktionerna med att inte samla fler än åtta personer på ett och samma ställe satte stopp för dem. 

–  Med denna konsertscen vill vi sätta artisterna i arbete, eftersom branschen ser ut som den gör just nu, många lider av situationen. Till skillnad från Tiny Desk-konserterna så är det längre spelningar denna gång, det vill säga riktiga konserter med en bra uppsättning på ljud- och bild och annan utrustning, avslutar Lars Elf. 

Lars Elf listar sina favoritkonserter:

  1. PJ Harvey – Roskildefestivalen 1995
  2. The Hives – Göteborg, Trädgårn 2013
  3. Cheap Trick 02 – Shepherds Bush, London 2010

Elin Winberg 
elin.winberg@edu.ljungskile.org

Första numret av Veckans Volt är ute nu!

Redaktionen i full gång med att skapa Veckans Volt för er läsare! Foto: Ellen Ahinko Andersson

Årets första tematidning från Ljungskile folkhögskola är nu tillgängligt. Vi har jobbat hårt i våra hem, separerade av distans men sammanfogade via tekniken. Just tekniken är fokuset för denna tidning: Veckans Volt! Vi på redaktionen önskar er en god läsning och en trevlig helg!

Läs hela tidningen som pdf här.

Göteborgs filmfestival blir digital

Draken Biograf. Där filmfestivalen vanligtvis håller till. Foto: Therés Wadstedt

Den 29:e januari öppnas portarna för den årliga filmfestivalen i Göteborg. Men i år, för att minska smittspridningen, kommer festivalen inte hållas i biograferna. I stället får du se alla filmer hemma.

Med tanke på att Sverige befinner sig i en pandemi kommer Göteborgs filmfestival inte hållas fysiskt i biograferna. I stället har festivalen i år valt att släppa alla biofilmer på sin plattform Draken film under festivalen. Du som besökare behöver köpa ett festivalpass för 295 kronor så har du möjligheten att se alla filmer under 24 timmar efter att de har digital biopremiär. 

I filmfestivalens program finns det 70 utvalda filmer. Danmarks stora Oscarsbidrag En runda till är en av de 70 utvalda filmerna och kommer ha svensk premiär under festivalen. 

– Den har ju gjort sådan supersuccé överallt. Så det är rätt kul att kunna få hit den till Sverige. Den är fantastisk med Mads Mikkelsen, säger Jonas Holmberg,  konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Streamingsidor med liknande koncept

Disney plus släppte förra året filmer som Mulan och Själen på sin plattform. Filmer som annars enbart skulle visats i biografer till en början.
HBO Max kommer att släppa alla sina biofilmer på sin plattform, samtidigt som de kommer ha premiär på utvalda biografer under 2021.


Distansundervisningen fortsätter för Göteborgs gymnasieelever

Regeringen lade fram nya direktiv kring gymnasieelevernas undervisningsform under torsdagsmorgonens pressträff. Enligt de nya direktiven kan gymnasieskolorna varva distansstudier med närstudier. Nu har Göteborgs utbildningsnämnd beslutat att de kommunala gymnasieskolorna ska fortsätta sin undervisning på distans, åtminstone fram till den 21 februari på grund av fortsatt ökad smittspridning i Västra götaland.

Hjalmar Östberg
hjalmar.ostberg@edu.ljungskile.org