Författararkiv: Webbreporter

En folkhögskola i tiden

B.-M. Hellerstedt grundade Ljungskile Folkhögskola.
Foto: Gabriella Silfverhielm Gren

Det har snart gått hundra år sedan Ljungskile Folkhögskola grundades, då under namnet Västkustens Ungdomsskola, och mycket har hänt sedan dess. Många är de elever som gått omkring i skolans byggnader och korridorer.

Året var 1923 och skolbyggnaden var minst sagt småskalig jämfört med dagens folkhögskola. Den var då inte heller belägen på samma plats, utan på Restenäs. Lokalen som då nyttjades som klassrum var tidigare en officersmäss. När de första eleverna klev in på skolan var den ännu inte helt färdigställd. Både lärare och rektor var insatta i processen – grundligt. De tog i med spadtag och skottkärra!

Grundarna till skolan var paret Birger-Magnus och Märta Hellerstedt samt den ryktbare riksdagsmannen tillika agronomen Waldemar Svensson, även känd som “Svensson i Ljungskile” eller enbart kallad ”Ljungskile”, vilket han blev så gott som rikskänd för.
B-M Hellerstedt var inte bara en av grundarna utan även rektor mellan åren 1923-57.
Två år efter invigningen flyttades skolan istället till en herrgård i Gläborg, men verksamheten tvingades flytta efter dryga tre år, eftersom det uppstod problem med syretillförseln i lokalerna.

Det var 1928 som skolverksamheten blev flyttad till Ljungskile. Den första byggnaden som kom att användas som skolhus var Västkustgården som invigdes året därpå, där bland annat matsal, konferensanläggning och rum finns idag.

I ett samtal med en tidigare elev fick jag som ny studerande en inblick i hur det var att gå på Ljungskile Folkhögskola på 1960-talet. Berit Andersson, som läste allmän linje med naturinriktning här åren 1966-68, bodde i ett av rummen på Västkustgården. Hon minns mycket väl sin första dag som studerande på folkhögskolan och att den var fylld med förväntan, nervositet och spänning. Hon berättar att hon strax efter att hon klivit av tåget och ställt sig på perrongen nere i Ljungskile centrum blivit mött av både taxi (som skulle köra elevernas väskor) och hästekipage.

– Det var Waldemar Svenssons häst, säger Berit och berättar vidare:

– Han bodde ju inte långt från skolan.

När hon blickar tillbaka på folkhögskoletiden känner hon stor tacksamhet och beskriver att hon minns den fina gemenskapen och att helhetsintrycket av allt som hade med det att göra verkligen berikat hennes liv.
Utanför kursdeltagandet och de ämnen som hörde till så var hon med i ‘Lilla kören’ som leddes av musikläraren Gunnar Eriksson.

– Hans fru hade vi som lärare i kemi, nämner hon sedan.

Waldemar Svensson, som verkade som lärare på skolan, minns hon med värme – liksom alla de minnen hon har från studietiden här.

Berit var hemmahörande på Öckerö i Göteborgs skärgård. Andra elever kommer från olika delar av Sverige och världen. Trots att fem årtionden har gått sedan Berit gick här söker sig nya förväntansfulla elever hit från när och fjärran.

Gabriella Silfverhielm Gren
gabriella.jl19@edu.ljungskile.org

Kräftan – en vattendelare

Foto: Lena Eriksson

Nu är det högsäsong för kräftor i Sverige och jag tog mig ut på Ljungskile folkhögskola och frågade runt om folk firar och hur de firar kräftskiva

Fia Saarinen jobbar som receptionist på Ljungskile folkhögskola och för henne är tre saker viktigast vid kräftskiva:
– Räkorna, trevligt sällskap och öl, säger Fia Saarinen

Magnus Nilsson

Skolan med utveckling i fokus

Johannes Huss går in på sitt femte år som rektor för Ljungskile folkhögskola.
Foto: Hampus Kjellberg

Ljungskiles folkhögskola grundades 1923, 80 år senare kom Johannes Huss till skolan. Han började som lärare 2003 och efter en period som kurator fick han sommaren 2015 en fast tjänst som rektor.

Johannes Huss har sett många elever komma och gå under sina 16 år på skolan. Mycket är sig likt men en sak som sticker ut är att allt fler yngre elever söker till Ljungskile folkhögskola.

– Den stora skillnaden från när jag kom hit 2003 är att vi idag känns som en ”ungdomsskola” jämfört med att vi för 16 år sedan hade ett lite mer ålderstiget gäng elever på skolan. Det är den första generella uppfattningen jag har om man ska jämföra Ljungskiles folkhögskola då och nu, förklarar Johannes Huss.

Han gick i veckan in på sitt femte år som rektor på Ljungskile folkhögskola, en roll som han trivs bra i.

– Det roligaste med att vara rektor är att få hjälpa eleverna samtidigt som man ser hur mycket många, inte alla, stärks av att gå här på skolan, säger han.

Johannes Huss studerade på universitet fram till han var 28 år. Trots att han själv valde en annan väg är han idag stolt över att vara en del av folkhögskolan och dess koncept.

– Det är en väldigt speciell känsla att arbeta på en folkhögskola. Det finns en värme som jag tycker är väldigt viktig för alla att sprida gentemot varandra. Det hoppas jag verkligen att vi i personalen gör och även eleverna. Det är viktigt att vi ger varandra förutsättningar att testa sina tankar och våga uttrycka saker, det jag tror leder till att man har en så bra studietid som möjligt, säger Johannes Huss.

FAKTA
Johannes Huss
Ålder: 45 år
Bor: Ljungskile
Familj: Fru och två barn
Intressen: Segling och friluftsliv

Hampus Kjellberg
hampus.jl19@edu.ljungskile.org

Folkhögskola använder sig av grön måndag

Lina Lysobyk, Studerande på Ljungskile folkhögskola.

På Ljungskile Folkhögskola började matsalen servera vegetarisk mat på måndagar.
Lina Lysobyk som är en studerande på skolan tar del av den gröna maten med en positiv attityd.

Under vårterminen infördes gröna måndagen på Ljungskile folkhögskola. Lina Lysobyk går sitt första år på livskursen på Ljungskile folkhögskola. Hon får tar del av den gröna måndagen trots att hon själv inte är vegetarian.

-Jag äter kött, Och äter inte mycket vegetarisk mat, men det är bara en dag i veckan så det är ingen fara, säger hon.

Erika Larsson
erika.jl19@edu.ljungskile.org