Författararkiv: Elin Winberg

Formverkstans konstnärer ställer ut i sina verk

Nu pågår Formverkstans utställning för fullt på Majornas Bibliotek i Göteborg. Formverkstan är en daglig verksamhet där deltagarna jobbar med att göra konstverk av bland annat keramik, textil och trä. Här hittar deltagarna ett sätt att uttrycka sig och att utveckla sin kreativitet.
– Jag har gjort en skulptur, en mugg, en väska och en bricka – det är de konstverken jag har gjort, säger Vera som är deltagare och konstnär på Formverkstan.

Ny koldioxidbudget antas i Västra Götaland

Gustaf Zettergren är miljöchef i Västragötalandsregionen. Foto: Catharina Fyrberg.

Västragötalandsregionen antog i förra veckan den nya koldioxidbudgeten. Den är ett verktyg och en beräkning av hur mycket koldioxidutsläppen måste minska varje år för att vi ska nå Parisavtalet. I budgeten framkommer det att utsläppen måste minska med 16 procent varje år fram till 2040 – för att Parisavtalet ska nås.
– Jag tror att det är möjligt att nå Parisavtalet och våra regionala klimatmål, men koldioxidbudgeten säger att vi också ska minska en viss takt per år – och att minska 16 procent redan till nästa år tror jag inte är möjligt, säger Gustaf Zettergren, miljöchef i Västragötalandsregionen.

Elin Winberg
elin.winberg@edu.ljungskile.org


Nu stoppas parningen av minkar på Sveriges minkfarmar

Håkan Henriksson, chefsveterinär på Jordbruksverket, som har i uppdrag av
regeringen att förhindra att coronaviruset sprids till Sveriges minkfarmar.
Foto: Pressbild Jordbruksverket

På en presskonferens under gårdagen meddelade regeringen att Jordbruksverket beslutat att stoppa uppfödningen av minkar på landets minkfarmar under resten av 2021, detta efter en dialog med SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och Folkhälsomyndigheten. Ett smittskyddsbeslut är fattat för att skydda människor och djur efter att coronaviruset påträffats på flera minkfarmar i Sverige under förra året.  

Håkan Henriksson är chefsveterinär på Jordbruksverket och här kan du höra honom kommentera beslutet.

Livestreamade konserter i mindre format

TEKNIK: Snart kan du se korta livestreamade konserter som du kan välja att titta på när som helst. Musikcentrum Väst i Göteborg planerar ett projekt med kortare digitala konserter.
– På det här viset kan våra medlemmar nå ut med sin musik även i pandemi-tider, säger Lars Elf, artistförmedlare på Musikcentrum Väst. 

Förmedlar artister. Lars Elf och Musikcentrum Väst skapar jobb åt frilansmusiker.
Foto: Therés Wadstedt

Konsertformatet med de 15 minuter långa spelningarna som man kan titta på när man vill, är tagen från Tiny Desk på Youtube. Artisterna kan filma i en replokal, ett trapphus eller var som helst. 

Musikcentrum Väst är en ideell förening som har kontor i Majorna i Göteborg. Föreningen fungerar bland annat som en artistförmedling för ett mångsidigt och konstnärligt musikliv, och skapar konserter och turnéer för medlemmarna.

– Vi är en främjande organisation för frilansmusiker. Vi jobbar med ”smalare musik”, den sortens musik som behöver mer stöttning. Huvudspåret i vårt arbete är att förmedla musiken och att skapa jobb åt våra medlemmar – vilket också är deras primära önskan, säger Lars Elf. 

Fler projekt på gång

Musikcentrum Väst håller på med ytterligare ett digitalt konsertprojekt, tillsammans med Musikens Hus i Göteborg. Denna gång vill föreningen skapa en professionell konsertscen med längre spelningar som ska livestreamas, och på så vis ge musikerna jobb med arvode till. De kommer också satsa på konserter för målgruppen barn- och unga.

Med denna konsertscen vill vi sätta artisterna i arbete, eftersom branschen ser ut som den gör just nu.

Egentligen var det tänkt att de båda konsertprojekten skulle genomföras under hösten, men de nya corona-restriktionerna med att inte samla fler än åtta personer på ett och samma ställe satte stopp för dem. 

–  Med denna konsertscen vill vi sätta artisterna i arbete, eftersom branschen ser ut som den gör just nu, många lider av situationen. Till skillnad från Tiny Desk-konserterna så är det längre spelningar denna gång, det vill säga riktiga konserter med en bra uppsättning på ljud- och bild och annan utrustning, avslutar Lars Elf. 

Lars Elf listar sina favoritkonserter:

  1. PJ Harvey – Roskildefestivalen 1995
  2. The Hives – Göteborg, Trädgårn 2013
  3. Cheap Trick 02 – Shepherds Bush, London 2010

Elin Winberg 
elin.winberg@edu.ljungskile.org