Författararkiv: Therés Wadstedt

Kalldopp – den perfekta starten på dagen

För Mona Magnusson är ett dopp i det blå en perfekt start på dagen.
Foto: Privat

Allt fler tycks bada året runt. Även om forskningen är begränsad vittnar många om kallbadets välgörande effekter. För arton år sedan började Mona Magnusson kallbada. Det började som en social aktivitet och har kommit att bli en del av vardagen.

Therés Wadstedt
theres.wadstedt@edu.ljungskile.org

Terapeutisk omsorg går förlorad när missbruk behandlas på distans

Genrebild. Beroendemottagningen i Gamlestaden är stängd för fysiska besök på grund av pandemin.
Alla som söker stöd har inte möjlighet att tillgodogöra sig behandlingen när den sker på distans.
Foto: Therés Wadstedt

Personer som är i behandling för att ta sig ur sitt drogmissbruk saknar tillgång till den vanliga formen av behandling. På grund av pandemin är mottagningarna stängda. Istället möts behandlare och klienter i digitala samtal i den mån det går. 

Christina Wall, behandlare på Behandlingsgruppen Nordost i Göteborg, möter personer med både alkohol- och drogproblematik. Hon erfar att mycket av omsorgen går förlorad när de fysiska mötena uteblir, men för vissa kan digitala möten vara en fördel.

Therés Wadstedt

theres.wadstedt@edu.ljungskile.org

Digitalt samtalsstöd ett alternativ vid psykisk ohälsa

Att följa coronarestriktionerna gör att många känner sig isolerade. Det finns indikationer på att många
mår sämre än vanligt under pandemin. Foto: Therés Wadstedt

VECKANS VOLT Från olika håll kommer det signaler om en ökad psykisk ohälsa i befolkningen, inte minst bland unga, men det är oklart om fler söker hjälp. Det finns samtalsstöd att få, trots att restriktionerna gör det svårare för många att träffas på en mottagning.

Psykologförbundet får många frågor om statistik på om det sämre måendet bland befolkningen gjort att fler söker psykologstöd, men den statistiken finns inte ännu, enligt Psykologförbundet.

– Vi har inga siffror på om fler söker hjälp, men det finns indikationer på att fler har gjort det. De digitala psykologerna har fått mer att göra, säger Charlotta Janson Josephsson, pressansvarig på Psykologförbundet.

Mindler är ett av de digitala företag som erbjuder psykologer online. Företaget har avtal med Sveriges regioner. Rickard Färdig, psykolog och en av Mindlers grundare, bekräftar bilden.

– Vi ser en ganska tydlig Corona-effekt generellt, men inte specifikt hos unga, skriver Rickard Färdig i ett mejl.

Enligt Rickard Färdig finns det en del forskning som tyder på att personer under cirka 25-30 år generellt söker vård i mindre utsträckning, men förtydligar att det inte är säkert att dessa fynd kan appliceras på digitala vårdformer rakt av.

– Yrkesgruppen gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist.

Anders Ordqvist, ordförande för Psykologförbundet i Västra Götalandsregionen (VGR), har inte hela bilden, men tycker sig se att verksamma psykologer gör vad de kan för att möta de nya behov som uppstått till följd av coronapandemin.

– Yrkesgruppen värnar om dem de träffar och gör vad de kan för att hitta lösningar för att upprätthålla kontakten, säger Anders Ordqvist, per telefon.

Psykologer har generellt fått anpassa sig allt eftersom arbetssituationen har förändrats. Anders Ordqvist nämner att VGR har tagit fram appen Mitt vårdmöte där man som patient kan sköta sina vårdmöten digitalt via 1177.se. Det fungerar som ett vanligt besök, med skillnaden att patienten inte behöver ta sig till mottagningen. Istället möts patient och vårdpersonal i ett videosamtal.

Här finns en samlad lista på tjänster som Västra Götalandsregionen erbjuder. 

Therés Wadstedt

theres.wadstedt@edu.ljungskile.org

Tekniken flyter men motivationen tryter

TEKNIK Majoriteten av deltagarna på Ljungskile folkhögskola har övergått till att studera på distans på grund av pandemin. Blogg Ljungskile har pratat med två deltagare per telefon för att ta reda på vad det tycker är tuffast med distansundervisningen. Man skulle kunna tro att digital teknik är en svår bit, men inte för Tess Stenson Less och Daniel Wiman.

Vilken är den största utmaningen med att studera på distans?

Tess Stensson Less saknar att få träffa sina kurskamrater. Foto: Privat

Tess Stensson Less, Lärarassistentutbildningen:
– Den största utmaningen för mig är det sociala. Det saknar jag. Vi har inte setts sedan före praktiken vecka 43 och jag förstår ju varför, men det är skittråkigt. Jag hade ju sökt en utbildning som innebär att man träffar andra människor, men så sitter vi bara bakom skärmarna. Som tur är hade vi hunnit vara på skolan innan och skapa oss en relation i gruppen.

– Det tog ett tag att komma in i det tekniska, men det fungerar bra. Däremot får jag huvudvärk av att sitta såpass mycket framför datorn. Det är för
mycket stillasittande. 

Daniel Wiberg tycker att gruppens sammanhållning försämras av distansstudier.
Foto: Privat

Daniel Wiberg, Journalistlinjen år 2:
– Instruktioner och lektioner går bra att följa på distans, men disciplinen och drivkraften i övrigt är svårt. Just nu jobbar jag med mitt examensjobb inom radio och intervjuar via Zoom som istället för att träffa intervjupersonerna på plats. Det gör att motivationen tryter.

– Att hålla rutinerna är min största utmaning och att komma upp på morgnarna. Månaden innan jul spårade det ur. Jag drog mig till klockan åtta, sedan klockan nio – och ibland tio. Denna vecka har jag gått upp klockan sju igen, precis som före distansundervisningen.

Therés Wadstedt
theres.wadstedt@edu.ljungskile.org

Kan teknik ersätta mänsklig närvaro?

Suzanne Wiklund Nyman, Katarina Petersén Nielsen och Åke Arvidsson saknar den naturliga kontakten med 
deltagare och kollegor.  Foto: Ljungskile folkhögskola och Love Schiller. Montage: Therés Wadstedt

TEKNIK Journalistlinjens deltagare utforskar denna vecka temat teknik. Som studerande på Ljungskile folkhögskola har vi erfarenhet av att använda tekniska lösningar i form av olika digitala verktyg vid distansundervisning. Men hur upplever lärarna att det är att sköta undervisningen på distans? Tre av skolans lärare besvarar frågan:

Vilken är den största utmaningen med att undervisa på distans?

Suzanne Wiklund Nyman, Lärare på utbildningen Vård och omsorg:

– Även om man försöker hitta andra former digitalt, så går det inte ha samma närvaro som i rummet. Det vanliga, mänskliga mötet – det går inte ersätta! 

– Det är krävande att hålla lektioner på distans. Det kräver ett helt annat upplägg när man sitter vid skärmen. Man får vara uppfinngsrik, för det måste vara varierat. 

– Digitalt blir det inga naturliga pauser och inga naturliga samtal med kollegor vid lunchbordet eller fikat.

Katarina Petersén Nielsen, lärare på utbildningarna Lärarassistent och Lärarassistent distans:

– En stor utmaning för mig är att sitta vid en tyst skärm med 20 personer framför – att känna mig bekväm med att tala inför en tyst grupp. Det är inga ljud som i klassrummet; inget sorl, ingen som harklar sig eller som skrapar med stolen. 

– En annan utmaning är att få deltagarna känna sig sedda och delaktiga på samma sätt som i ett klassrum.

Åke Arvidsson, linjeledare och lärare på Lärarassistentutbildningen:

– Jag har väldigt mycket av mitt lektionsinnehåll i mitt huvud. Jag har inte haft några power points i klassrumsundervisningen, utan har använt papper och tavlan. Det har jag gjort i 25 år, men nu försöker jag att göra om en del av materialet till power point. 

– Jag trivs bättre i klassrummet när jag kan interagera med deltagarna och använda tavlan att skriva och rita på – och att vara spontan. 

Therés Wadstedt

theres.wadstedt@edu.ljungskile.org