Författararkiv: Martin Fredriksson

I helgen drar båtmässan igång

Foto: Ingrid Jillerö

Till helgen börjar årets båtmässa. Vanligtvis brukar mässan hållas på svenska mässan i Göteborg men på grund av coronapandemin är årets båtmässa digital. Programmet tjuvstartar idag och håller på fram till den 14 februari. Man kommer bland annat kunna se digitala visningar på olika varv och båttyper.

martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

Martin Fredriksson

IOK slår fast att OS kommer hållas i Japan till sommaren

Den senaste veckan har det kommit fram olika uppgifter i media huruvida det olympiska spelen i Japan, Tokyo kommer genomföras eller inte. Lars Markusson mediechef på SOK försöker förtydliga att målet fortsatt är att spelen ska kunna hållas till sommaren som planerat.

– Det är inte en fråga om utan hur, sen är det självklart så att läget med pandemin i världen påverkar allt det vi gör, säger Lars Markusson, mediechef på SOK.

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

Jättesatsning av amerikanskt snacksföretag på e-sport

Ett sjusiffrigt miljonbelopp – i brittiska pund. Det är vad Jack Link’s , en amerikansk gigant inom proteinsnacks är beredda att spendera på e-sporten i Sverige och resten av Europa.
Vi vill vara en riktig partner, stödja spelarna på alla plan och bygga relationer både i riktiga tävlingar och på amatörnivå, säger Jan Pieter Schretlen, vd Jack Link’s EMEA, i ett pressmeddelande.

Det amerikanska proteinsnacksföretaget kommer under 2021 ta allt mer plats på e-sport scenen. 2019 inledde Jack Link’s ett partnerskap med e-sportorganisationen Fnatic, vilket blev en försmak för vad som komma skall. Nu utökas satsningen och företaget är villiga att spendera ett sjusiffrigt belopp i brittiska pund på e-sporten under 2021. En stor del av satsningen kommer att läggas på samarbetet med Fnatic. Förhoppningen är att etablera sig som det självklara valet för proteinsnacks för spelare och fans.

E-sporten fortsätter växa och nu vill allt fler företag ge sig in i branschen. Foto: Martin Fredriksson

– Vi vet att de som konsumerar våra produkter brinner för vad de gör. Tävlande inom e-sport utgör inget undantag. Att tävla online går snabbt och man måste vara på topp för att prestera och vinna både som nybörjare och på elitnivå. Jack Link’s kan hjälpa spelare att nå sin fulla potential med högkvalitativt och proteinrikt matintag som behövs för att orka prestera under långa hårda spelpass, säger Jan Pieter Schretlen, vd Jack Link’s EMEA.

Företaget meddelar också att man kommer sponsra några av de största e-sportturneringarna under 2021. Jack Link’s varumärke kommer framåt att synas på Fnatics matchtröjor. Enligt Esports Observer är det ett flerårigt avtal som Jack Link’s och Fnatic kommit överens om.

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

Äntligen träning igen – under ansvar

Tidigare i veckan presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya råd avseende covid-19. Dessa innebär bland annat att lätta på tidigare restriktioner gällande träning för personer födda tidigare än 2004. Riksidrottsförbundet ser det som ett steg i rätt riktning att fler snart kan börja träna igen.

Från och med den 14 december är det tillåtet att börja träna gemensamt igen. 

– Det känns viktigt och samtidigt som ett stort ansvar som idrotten måste förvalta. Viktigt eftersom träning betyder mycket för att många ska kunna fortsätta må bra både fysiskt och psykiskt, säger Anna Setzman, pressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Vi skall dock komma ihåg att det är inte bara är att träna vanligt från 14 december, utan enligt de råd som Folkhälsomyndigheten har informerat om. 

Anna Setzman är försiktig med att kommentera tidpunkten för de friare restriktionerna. Hon poängterar dock att Riksidrottsförbundet haft en dialog med Folkhälsomyndigheten där folkhälsan diskuterats både på kort och lång sikt.

– Hela idrottsrörelsen har 3,3 miljoner medlemmar. Alla har under pandemin påverkats på ett eller annat sätt. De yngre som kunnat träna har anpassat träning och inte spelat matcher, äldre har fått träna på egen hand och inte med sina kompisar och saknat gemenskap etc, och elitidrott har i vissa fall kunnat o i vissa fall inte kunnat genomföras. För att träning ska vara möjligt utan att öka smittspridningen gäller det att alla tar ansvar och tänker på vad var och en kan göra för att minska risken för en ökning. Detta är något Anna Setzman vill vara tydlig med. 

Hon menar att detta är ett stort ansvar då det verkligen är av största vikt att följa de råd som finns, att genomföra så smittsäkra träningar som möjligt i mindre grupper och om möjligt utomhus. Dessutom tänka på hur man tar sig till och från träning, inte använda omklädningsrum och hålla avstånd med mera.

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org

Tidigare blogginlägg: Riksidrottsförbundet positiva till de nya råden

Riksidrottsförbundet positiva till de nya råden

I tisdags gick regeringen och Folkhälsomyndigheten ut med nya föreskrifter och allmänna råd. Dessa råd börjar gälla den 14 december. Tidigare under året har personer över 16 år inte varit tillåtna att träna men i och med de nya råden är även dessa personer tillåtna att träna under smittsäkra former. 

Riksidrottsförbundet är väldigt positiva till att fler kan träna i och med de nya råden.

– Det är en glädjande förändring av råden som betyder mycket för alla som nu inte haft möjlighet att träna med sina kompisar och få den draghjälp till gemensamma aktiviteter som så ofta behövs för att hålla kvar intresset och inte fastna i stillasittandet hemma. Riksidrottsförbundet har fört en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och framfört dessa förslag. Vi ges nu alla ett ansvar att genomföra träningarna strikt utifrån råd så vi kan fortsätta hålla igång, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

I de råd som Folkhälsomyndigheten presenterade i tisdags gäller vissa av dessa råd specifikt för idrottsrörelsen. Dessa råd är till för att personer som är över 16 år ska kunna träna på ett sätt som minimerar risken för smitta.  

1. Håll avstånd till varandra

2. Dela inte utrustning med varandra

3. Om möjligt genomför aktiviteten utomhus

4. Undvik gemensamma omklädningsrum

5. Res till och från aktiviteten individuellt

6. Utför aktiviteten i mindre grupper

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org