Författararkiv: Marcus Carlsson

Nu gäller inreseförbud från Norge till Sverige

Mattias Edström som sitter i karantän hemma hos sina föräldrar i Östersund. Foto: Marcus Carlsson

Regeringens beslut om det tillfälliga inreseförbudet från Norge infördes i måndags den 25  januari och kommer att gälla till och med den 14 februari.

I samband med de nya reglerna meddelade även folkhälsomyndigheten om rekommendationer på karantän och testning för pågående covid-19-infektion för de som anländer till Sverige från Norge.

Detta skapar nya hinder för norska besökare som kom till i Sverige när det nya beslutet infördes. En av de drabbade är Mattias Edström som är bosatt i Norge men på besök i Sverige.

  • Alla inresande till Sverige som har vistats i Norge de senaste 14 dagarna uppmanas att stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra så långt det går och att testa sig så fort som möjligt efter ankomst till Sverige. Sedan ta ett uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar. 

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@edu.ljungskile.org

Göteborgs filmfestival blir digital

Draken Biograf. Där filmfestivalen vanligtvis håller till. Foto: Therés Wadstedt

Den 29:e januari öppnas portarna för den årliga filmfestivalen i Göteborg. Men i år, för att minska smittspridningen, kommer festivalen inte hållas i biograferna. I stället får du se alla filmer hemma.

Med tanke på att Sverige befinner sig i en pandemi kommer Göteborgs filmfestival inte hållas fysiskt i biograferna. I stället har festivalen i år valt att släppa alla biofilmer på sin plattform Draken film under festivalen. Du som besökare behöver köpa ett festivalpass för 295 kronor så har du möjligheten att se alla filmer under 24 timmar efter att de har digital biopremiär. 

I filmfestivalens program finns det 70 utvalda filmer. Danmarks stora Oscarsbidrag En runda till är en av de 70 utvalda filmerna och kommer ha svensk premiär under festivalen. 

– Den har ju gjort sådan supersuccé överallt. Så det är rätt kul att kunna få hit den till Sverige. Den är fantastisk med Mads Mikkelsen, säger Jonas Holmberg,  konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Streamingsidor med liknande koncept

Disney plus släppte förra året filmer som Mulan och Själen på sin plattform. Filmer som annars enbart skulle visats i biografer till en början.
HBO Max kommer att släppa alla sina biofilmer på sin plattform, samtidigt som de kommer ha premiär på utvalda biografer under 2021.


Sverige redo för vaccinering

Efter en överenskommelse mellan regeringen och SKR känner sig Björn Johansson, Kommunikatör för närhälsan, VGR, redo inför kommande vaccineringar av covid-19.

– De första doserna är på gång i januari. Då var det tal på 100 000 doser. Då är det ju boende, hemsjukvården och sjukvårdspersonal som är prio. Så den belastningen blir ju inte jättehård egentligen för varje vårdcentral om man slår ut det. Viss vaccinering kommer förmodligen att ske inne på de kommunala boendena och även sjukhus som kan vaccinera vårdpersonal då bland annat, säger han. 

Nu när det närmar sig vaccinering mot covid-19 uppstår frågan om hur många svenskar som är redo att vaccinera sig? Vi ställer frågan på stan.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@edu.ljungskile.org

Delat ansvar för skyndsam vaccinering

Inför kommande covid-19 vaccin har regeringen och SKR gjort en överenskommelse för att dela upp ansvaret. Staten kommer att betala för vaccin/vaccinationer och regionerna kommer att ansvara för utförandet av vaccinationer.

– Sverige ska vara redo att vaccinera skyndsamt när vaccinen kommer. I den här överenskommelsen går staten in med flera miljarder kronor och regionerna gör samtidigt ett jättejobb med att förbereda för vaccinationerna, säger socialminister Lena Hallengren. 

Regeringen kommer avsätta 400 miljoner kronor för kostnader i vaccinationskedjan. 300 miljoner kommer delas mellan regionerna utifrån befolkningsmängd. Övriga 100 miljoner kommer fördelas jämnt mellan regionerna oberoende av befolkningsmängd.

Staten kommer även ersätta regionerna med 275 kronor per given dos som registreras i det nationella vaccinationsregistret. För en vaccinering som kräver två doser blir det alltså en ersättning på 550 kronor.

– Sverige ska ta sitt ansvar för att vaccinera med hög täckningsgrad. Den här överenskommelsen ger regionerna stabila ekonomiska förutsättningar att genomföra vaccineringen, säger Marie Morell, ordförande för Sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@edu.ljungskile.org

Lena Hallengren Barn-, äldre- och jämställdhets­minister Socialdepartementet foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Marie Morell, ordförande för Sjukvårdsdelegationen på SKR foto: Hans Alm

De delar på ansvaret för en snabb vaccinering

Enligt en överenskommelse mellan regeringen och SKR kommer staten betala för vaccin/vaccinationer och regionerna kommer ha ansvar för utförandet av vaccinationerna. 

Överenskommelsen ger tydligt ansvar mellan staten och regionerna för att på ett skyndsamt sätt kunna börja vaccinera. Staten kommer gå in med flera miljarder kronor och regionernas ansvar kommer vara att förbereda för vaccinationer. Målet är att alla boende i Sverige som är över 18 ska erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

Marcus Carlsson
marcus.carlsson@edu.ljungskile.org