Författararkiv: Jenny Landström

Under stjärnornas tak

Luvan Ivarsson som är ny student på Ljungskile folkhögskolas journalistlinje.
Foto: Enerel Hurelbaatar.

Luvan Ivarsson vill bli vetenskapskommunikatör och valde därför journalistlinjen.

Luvan Ivarsson älskar att vandra. Hon har bestigit Sveriges högsta berg, Kebnekaise och det har varit både lätt och jobbigt berättar hon under intervjun.

Enerel Hurelbaatar

Med hjärta för Vänersborg

Enerel Hurelbaatar, ny journaliststudent på Ljungskile folkhögskola, berättar om sin sommar i Vänersborg.
foto: Luvan Ivarsson

Coronasommaren har drabbat folk på olika sätt. Hör Enerel Hurelbaatar berätta om hur hennes sommar har påverkats, eller kanske inte påverkats, av pandemin.

– Man hamnar i en helt annan zone tycker jag, säger Enerel Hurelbaatar om lugnet i skogarna kring Vänersborg.

Luvan Ivarsson

Livet som pendlande student

Ljungskile folkhögskola ligger uppe på kullen i samhället Ljungskile i Uddevalla kommun. De studerande på skolan kan välja mellan att antingen bo på internatet eller att inte göra det. För de som inte bor på skolan blir det till att pendla.

När jag googlade runt på olika journalistutbildningar i landet så kom jag in på en skola som jag inte hört talas om förut, som låg på ett ställe som jag inte hört talas om förut. Efter att jag kollat vägbeskrivningen på Google Maps, som visade att det skulle ta mig 1 timme och 25 minuter att ta mig till skolan, tänkte jag – äh, vi kör! Det blir bra, det tar inte så lång tid och då kan man läsa eller göra skolarbete på bussen eller tåget. Eller så kan man bara sitta och vara själv med sina tankar lite, något som lockade extremt mycket efter att ha varit mammaledig åren innan. Perfekt tänkte jag, och sökte till Ljungskile folkhögskola!

Västtrafiks bussar. Runt om i centrala Göteborg syns Västtrafiks blå bussar rulla fram. Foto: Nenne Hagman

Sagt och gjort, jag kom in och rätt som det var stod jag där och färdades mellan olika busshållplatser, i ur och skur. Några dagar var jag så avslappnad att jag var nära att somna på bussens mjuka säten. Andra hade jag hjärtat i halsgropen och stresspåslag när jag kutade mellan bussarna. Dels på grund av Västtrafiks förseningar OCH tidigare avgångar, dels på grund av min egen tidsoptimism.

Västtrafik To Go. Västtrafiks reseapp där man bland annat kan köpa biljett för både bussar, tåg och spårvagn. Foto: Jenny Landström

Spola fram till nutid, i ett väldigt blött och tråkigt januari, och jag sitter och skruvar på en bilnyckel i handen. Ja, trots bekvämligheten och studiemöjligheterna på kollektivtrafikens säte så vann till slut friheten med att ha en bil och kunna kontrollera min tid bättre.
Men det måste vara dyrare med bil tänker ni – njao, att äga en bil i sig med alla kostnader som försäkring och skatt gör ju självklart att det är billigare att köpa sig ett 30 dagars periodkort på Västtrafik för 1 365 kronor som student. Notera att priset gäller i skrivande stund och kan ha ändrats när ni läser, då Västtrafik fortsätter att höja sina biljettpriser. Men om man tänker bensin vs biljett så verkar det som att det går relativt jämt ut på den fronten. Men the jury is still out on that one.
Okej, men miljömässigt är det ju bättre att åka kollektivt än att ännu en person sätter sig i en bil och sprutar ut koldioxid och på så sätt bidrar till växthuseffekten. Ja, ni har helt rätt. Det är ett väldigt själviskt beslut som har gjort att jag nu har bytt ut buss 841 mot en röd Skoda. Jag tänker inte argumentera mot det för jag håller helt med.

Om man väljer att pendla och hur man väljer att pendla är något som alla får svara för själva. Jag själv har nu skrivit på ett leasingkontrakt på tre år. Tre år där jag kan utnyttja min frihet och lättare kunna åka och hälsa på familj och vänner. Efter de åren säger jag hejdå till den röda Skodan och kommer återigen ta plats på de blå sätena på Västtrafiks bussar.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org

Nyårslöfte – tradition eller inte?

Att sluta äta godis, eller börja gymma är exempel på nyårslöften idag. Men för tusentals år sedan, när babylonierna gav sina löften för det nya året, var det i hopp om att få en gåva av gudarna.

Ett år är slut och ett nytt har precis börjat. Att ge ett löfte inför det nya året är en tradition som människor har gjort i tusentals år. För babylonierna var det en religiös sed till gudarna, för oss idag kan det handla om personliga mål eller att bli av med dåliga vanor.

– Det är en ny chans att ta nya beslut och starta från tomt blad, säger Frida Magnusson som är deltagare på Ljungskile folkhögskola.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org

Resfeber i “Bunkern”

Vilja Ågren och Jenny Landström har det härligt i studion och pratar resor. Foto: Magnus Nilsson

I onsdagens program av bunkern på Ljungskile folkhögskola är temat resor. Programledare Jenny Landström och hennes side-kick Vilja Ågren tar programmet till nya höjder. I dagens avsnitt får ni höra allt från resereportage till listor över de bästa resmålen på Västkusten. Det bjuds självklart även på härlig musik och studion får besök av gäster.