Författararkiv: Frida Andersson

Webb-tv: På väg till skolan

Den här veckan var det dags för redaktionsvecka för journalistettorna på Ljungskile folkhögskola igen. Tidningsgruppens tema var resa. Våra reportrar har frågat några av de studerande hur de har tagit sig till skolan. Vill du läsa mer om inre och yttre resor? Läs vår tidning som pdf.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Elin Johansson
elin.jl18@edu.ljungskile.org

På väg från flyktingläger till folkhögskola

Mohammad Hadid studerar nu på Ljungskile folkhögskola, men hans resa hit från Damaskus var strapatsrik. Foto Frida Andersson

Den började i Syrien 2011 – Mohammad Hadids resa. Han härstammar från Palestina, har vuxit upp i Damaskus och bor nu i Ljungskile. Men vägen hit var långt ifrån spikrak.

Han smuttar på blåbärsteet. Ingen skulle väl kunna tro att den unge man som sitter uppkrupen i soffan för några år sedan var en väldigt aggressiv tonåring. Men så var det. Redan tidigt i livet upplevde Mohammad Hadid spänningar mellan olika människor. Samhället han levde i var präglat av spänningar, inte minst mellan olika religiösa grupper. Dessutom skildes hans föräldrar när han var liten, något som var ovanligt i det syriska samhället. Efter det flyttade han runt mellan olika släktingar. Detta tror han har påverkat honom.

Han kände sig inte alltid välkommen hos sina släktingar, vilket fick frustrationen att växa inom honom.

– Det var lite otryggt för mig att jag inte bodde hos mina föräldrar. Jag kände mig lite utsatt. Jag ville hävda mig själv, säger han.

2011 bröt revolutionen ut. Mohammad Hadid engagerade sig i kampen för frihet, men kampen blev snart alltför våldsam. Flera av hans vänner blev dödade och våldet fick honom att fly till Egypten. Där bodde han i ett och ett halvt år och hamnade i en existentiell kris. Bland annat den stora mängd våld han hade bevittnat fick honom att ifrågasätta allt han hade trott på.

I Egypten fick han inget uppehållstillstånd och han beslöt sig för att ge sig av därifrån. Under en veckas tid befann han sig på Medelhavet.

– Det var en väldigt sliten båt där det fanns 150 personer, säger han.

Båten höll på att gå sönder. Under en skräcknatt klamrade en flera år äldre man sig fast vid honom för att söka trygghet.

Men räddningen kom till sist för dem alla. Efter att ha kommit iland kunde Mohammad Hadid ta sig till Sverige. Här väntade nya utmaningar, som att integreras i samhället. Men integrationen var ändå inte den största utmaningen. Det svåraste var att bära och bearbeta de minnen han bar med sig. Nu är hans mål att utbilda sig till psykolog för att kunna hjälpa andra som har det svårt.

Resan från flyktinglägret i Syrien till Ljungskile folkhögskola har varit lång och strapatsrik. Mohammad Hadid har naturligtvis genomgått en hel del förändringar. Han har till exempel inte längre problem med aggressioner. Sedan har en sak till förändrats.

– Jag hade långt hår. Räknas det? säger han och skrattar.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Pulka eller halka? Åsikter om snön

Avskydd eller efterlängtad? Snön är här!

 

Vårt vackra, vita vinterland ligger utanför fönstret. Efter en lång tids gråväder ligger nu snön i drivor. För en del innebär det en chans att äntligen ta fram skidor och pulkor. Andra tycker mest att väderleken är besvärlig. Inställningen till den kalla nederbörden verkar ligga många varmt om hjärtat.

I helgen kom snön som många hade längtat efter. Alexander von Rosen, som går på Ljungskile folkhögskola, är en av dem tycker om snön. För honom har snön många användningsområden.

─ Bygga snögubbar eller leka snöbollskrig, åka kanor eller göra fina snöänglar eller fina skulpturer.

En del av hans skolkamrater är dock inte lika positivt inställda. En av dem som har en annan åsikt är Jacob Wikström.

─ Jag tycker att det är jobbigt, obehagligt. Och det blir halt och kallt, säger han.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Stor filmfestival på liten ort

Samma utbud som i Göteborg. Filmfestivalen i Ljungskile bjöd på många filmer

 

I helgen invigdes Göteborg filmfestival. Samtidigt hölls en annan filmfestival i en västkustort, nämligen Ljungskile. Kanske inte lika internationellt känd men ändå en höjdpunkt för de lokala cineasterna. Och kanske även ett evenemang som kan bli till nytta för samhället.

Filmer, både korta och långa, och mingel stod på schemat på Ljungskile folkhögskola i fredags kväll. Filmintresset på orten verkar vara stort. Varje tisdag visas film i folkhögskolans aula Grundtvigsalen. Alla Ljungskilebor går naturligtvis inte på bio, vare sig på tisdagsvisningarna eller under filmfestivalen. Hans Nyström, som bott i Ljungskile i två år, har inte varit på någon av filmvisningarna men ser ändå festivalen som ett evenemang som kan gagna samhälle.

─ Det drar ju folk som inte går dit annars, säger han.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org