Berlin 2019

Journalistlinjen - Ljungskile folkhögskola

Resedagbok

Onsdag 24 april

JL18 framför de nordiska ambassaderna i Berlin.

Vistelse på nordisk mark

På onsdag förmiddag besökte klassen de nordiska ambassaderna. Där fick vi prata med bland annat Elisabeth Mayr, handläggare för media och kommunikation på Sveriges ambassad, om hur deras arbete ser ut.

Diskussionen rörde allt från hur de journalistiska aspekterna i deras arbete skiljer sig från en nyhetsjournalist, till hur de försöker främja den svenska marknaden i Berlin och Tyskland.  De pratade även om områden där tyskarna ser upp till svenskarna så som i jämlikhet och flyktingfrågor.

Besöket avrundades med en rundvandring på ambassaden där vi fick lära oss historien kring de fem byggnaderna som finns inne på Nordiska ambassaden. Varje byggnad representerar ett av de nordiska länderna och är designade av en arkitekt från landet byggnaden representerar.

Alexander Gustafsson

• • •

Besök på riksdagshuset

Delar av gruppen besökte på onsdagen Bundestag, det tyska riksdagshuset. Eller närmare bestämt takterrassen och den stora glaskupolen. Här, på 47 meters höjd, har man fantastisk utsikt över hela Berlin, samtidigt som man kan blicka ner i Bundestags plenisal.

Riksdagshuset invigdes 1894, och fungerade som Tysklands parlamentsbyggnad fram tills nazisterna kom till makten 1933. Strax efter maktövertagandet brann riksdagshuset. En holländsk före detta kommunist, van Der Lubbe, pekades ut som skyldig, men vem som verkligen låg bakom branden har aldrig blivit klarlagt. En teori är att nazisterna själva tände på, för att få en förevändning att inskränka demokratin och införa diktatur.

Efter andra världskriget var byggnaden svårt skadad och återuppbyggdes först mot slutet av 1950-talet för att tjänstgöra som museum. Det var först efter Berlinmurens fall 1989 och den tyska återföreningen 1990 som den byggdes om och återtog sin roll som det förenade Tysklands parlamentsbyggnad. Återinvigningen skedde 1999 – nu med den stora kupolen på plats som allmänheten kan vandra upp i.

Stefan Johansson

• • •

Idag har jag träffat Edvin Kempe som är en frilansande fotograf som bor i Berlin. Han berättade om sin fotostil, varför han bor i Berlin och att det handlar om personlighet och inte hur duktig man är för att lyckas som frilansare. Läs mer om detta i mitt reportage.

Elin Johansson

• • •

Torsdag 25 april

Foto: Amanda Alwan

Besök på Berliner Zeitung

Under torsdagsmorgonen gjorde klassen ett besök på den tyska morgontidningen Berliner Zeitung. Föreläsningen leddes av Frederik Bombosch, som tidigare varit redaktör för tidningens grävteam, men som idag jobbar i stort sett heltid med fackliga frågor.

Tidningen grundades i forna Östtyskland 1945 och förste chefredaktör var den sovjetiske översten Alexander Kirsanov. Från att ha varit en tidning styrd av KPD, Tysklands Kommunistiska Parti, såldes Berliner Zeitung 1990 till ett västtyskt bolag och stora investeringar gjordes i tidningen. Idag betecknas tidningen som oberoende socialdemokratisk.

Frederik Bombosch. Foto: Linnéa Cart-Lamy

Idag arbetar det hundratjugo personer på redaktionen. De senaste sex, sju åren har tidningens största fokus legat på lokalbevakning, sport och mycket kultur. Dessutom anser Frederik Bombosch att tidningen lyckas med sina djupa politiska analyser. Berliner Zeitungs största utmaning i dagsläget är digitaliseringen och att få fler läsare att välja den digitala upplagan framför pappret.

Linnéa Cart-Lamy

• • •

Fredag 26 april

Besök på tysk tv med digitalt i fokus

Under en tidig fredagsmorgon påbörjade JL1:orna sin vandring till den tyska tv-kanalen ZDFs inspelningsplats. Kanalen är motsvarigheten till Sveriges SVT2 och är alltså en del av public service – tv och radio i allmänhetens tjänst.

Dominik Rzepka jobbar som redaktör på tv-kanalen och visade var nyhetssändningar sker, var man redigerar inslagen och berättade även om vikten av att tänka digitalt.

Han menade att det är svårt att locka erfarna journalister att lägga ut inslag på webben på grund av att de inte tänker ”online first” utan går direkt till det traditionella mediumet – tv:n.

Trots ett kort studiebesök har JL1:orna fått inbjudan till att följa med bakom kulisserna under ZDF:s kvällssändning nu på söndag. Fortsättning följer …

Belmin Nuhic

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 Berlin 2019

Tema av Anders Norén