Filmfestivalinvigning med premiärfilm på Ljungskile Bio

På fredag drar årets upplaga av Göteborg Film Festival igång. Evenemanget, som i år firar 40, kommer för första gången kunna ses i direktsändning på Ljungskile Bio. Delvis tack vare ny teknik.

För alla filmälskare anordnas en helkväll med mingel, invigningsceremoni via livestream, världspremiär för filmen Tom of Finland, samt ett 40 frågor långt filmquiz jubileet till ära. Denna siffra är ständigt återkommande som en röd tråd genom evenemanget då det även visas, förutom i Ljungskile, på 39 andra platser i Västra Götaland.

Stefan Johansson är förutom lärare på journalistlinjen också maskinist på Ljungskile Bio. Tillsammans med ett gäng biofantaster strävar han mot att bjuda på en riktig filmupplevelse. Under det inledande minglet serveras det både bubbel och tilltugg till levande musik framförd av musikstuderande på folkhögskolan.

– Det blir en del fix med minglet, så vi är ett tiotal på plats. Däremot kommer jag själv att ha hand om frågesporten, säger han.

Även tekniken är ny för i år, då filmen istället för att finnas på rulle kommer i ett nyare digitalt format.

– Filmen kommer genom telefonledningen i formatet DCP. Dessutom kommer invigningsceremonin att livestreamas direkt från Youtube, förklarar Stefan Johansson.

Johan Lindahl
johan.jl16@edu.ljungskile.org

 

Titta på klippet där Kilebyte har träffat filmentusiasten Stefan Johansson som kommer att vara maskinist för filmvisningen på fredag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *