Aregawi kan bli avstängd i åtta år

Svenska friidrottsförbundet höll klockan elva en presskonferens med anledning av det positiva resultatet på Abeba Aregawis dopningsprov.

Närvarande var Toralf Nilsson, tf förbundsordförande,  Stefan Olsson, generalsekreterare,  Sverker Nilsson, ordförande i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, och Karin Torneklint, förbundskapten.
– Internationell friidrott befinner sig i kris, sa Toralf Nilsson inledningsvis.

”Vi ska ta fajten”
Vidare redogjorde Stefan Olsson för tidslinjen kring fallet.
– Föga överraskande visade b-provet samma sak som a-provet. Det som var nytt igår var att Abeba gav uttryck för att vilja samarbeta med IAAF, vilket vi ser som positivt, berättade Olsson.
– Svensk friidrott kommer att stärkas och bli ännu bättre om det internationella samarbetet fungerar. Det är också viktigt att vi från Svensk Friidrott dagligen ger vårt stöd till de som jobbar med friidrott runtom i landet, fortsatte Olsson.
– Vi ska ta fajten mot dopning och vi ser också fram emot en spännande framtid idrottsligt.

Okänt i Sverige
Meldonium är ett läkemedel som används i Ryssland och östeuropeiska länder mot hjärtsvikt. I Sverige används det inte.
–  Om du hade frågat en hjärtspecialist om preparatet i december hade den inte vetat vad det var, sa Sverker Nilsson.
Preparatet påverkar ämnesomsättningen i muskelceller och då även i hjärtat. Snabbare ämnesomsättning. Förbjudet från den 1 januari i år.
–  Följs regelverket ordagrant, kommer Aregawi stängas av i fyra år, sa Sverker Nilsson. Nu är det en juridisk process som ligger framför oss.
– Om hon blir avstängd i fyra år kommer hon också att bli avstängd från det svenska landslaget i ytterligare fyra år. Vi accepterar inte att någon är dopad.

”Har aldrig misstänkt någonting”
Karin Torneklint berättade att hon träffat Aregawi på ett möte i Amsterdam en vecka efter beskedet om dopningmisstankar. Då var Aregawi nedstämd. Hon sa att hon inte hade någonting att berätta.
– Det har varit otroligt tråkigt och svårt att känna en glädje i jobbet, berättade Karin Torneklint. Det har varit en intensiv period. Från att gå till att ha varit chockad över att detta inträffat – jag har aldrig misstänkt någonting. Hon har inte varit någon som stoppat i sig vad som helst och varit väldigt noga med vad hon stoppat i sig. Väldigt förvånande.
– Jag tror jag är ganska arg också – frustrerad över situationen. Det är just nu många som åker fast runtom i världen. Det är frustrerande då jag vet att det går att bli bra utan preparat.
– Nu ska vi stötta dem som inte använder preparat, visa att det är den rätta vägen.

Åtta års avstängning
Sedan några år tillbaka har förbundet ett policy-beslut som innebär att avstängningstiden från Svenska Friidrottsförbundet fördubblas.
– Det är för att visa att vi tar totalt avstånd från dopning, sa Stefan Olsson.
– Vi får en hel del klappande på axeln för vårt arbete mot dopning, men det har inte räckt. Vi måste hitta vägar att stärka det ytterligare.
Om Aregawi blir avstängd från friidrotten i fyra år, blir hon avstängd från landslaget i ytterligare fyra.
– Vi kommer inte jobba ihop med henne eftersom hon inte blir uttagen till landslaget. Hela den biten försvinner helt, sa Torneklint.
– Jag kommer nog skicka iväg ett mejl någon gång och höra hur hon mår. Men i övrigt blir det inte så mycket mer, det hinner jag inte

Förslag om åtgärder
Styrelsen ska om den 18 mars ta ställning till ett antal förslag som ska motverka dopning:

Antidopning-körkort
Innan man startar i landslaget ska man kunna vissa saker. Det ska inte få inträffa att de aktiva inte vet vad som är lagligt och inte. Alla ska svara på frågor.

– Det kan ta ett tag att formulera men sedan kan vi använda dem i många år, sa Karin Torneklint.
Antidopning-fond
Förbundet kommer att avsätta en viss procent av sponsorpengar till antidopning.
Policy för de som tränar utomlands
– Vi måste tänka till hur vi kan jobba ännu tydligare med olika miljöer. Våra aktiva befinner sig över hela världen. Vi måste ha någon som följer upp det här hela tiden.
Råd med aktiva
– Vi funderar på att skapa ett råd med aktiva som kan hjälpa till på ett aktivt sätt i sådana här frågor, säger Torneklint.

Aregawi har tackat nej till att medverka under presskonferensen.
Vi ställde frågan om hon ville komma till den här presskonferensen, säger Torneklint, men hennes val är att inte närvara, hon har i stället åkt hem till Etiopien igen. Hon är nog väldigt ledsen över allt detta, vilket är förståeligt.

Kan inte bli av med medaljer
Eftersom preparatet varit tillåtet före den 1 januari i år kan Abeba inte straffas för att ha använt preparatet innan dess. Medaljer kan inte tas ifrån henne.

”Vi ska vara öppna”
– 
Vi har hela tiden haft som ambition att vara öppna och det kommer vi att fortsätta att vara, sa Sverker Nilsson. Det är nu RF:s dopningkommission som kommer att ta över ärendet och så småningom är det RF:s dopningnämnd som kommer att döma. Jag hoppas nu att svensk friidrott kommer att kunna återupprätta ett förtroende. Vi ska nu fokusera på de kommande mästerskapen och se fram emot en spännande sommar.
Torneklint avrundade presskonferensen:
– 
Det här är en individ som gjort någonting dumt. Hon har inte tränat med någon annan svensk friidrottare och har ingen tränare från förbundet. Det handlar alltså bara om en person. Det är viktigt att det inte slår på någon annan.

Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott.

Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott.

Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott.

Erika Dahlin Jönsson
erika.dahlin.jonsson.lju@folkbildning.net

Läs mer:

Aregawis b-prov positivt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *