Studentens kompass i pengadjungeln

Enligt CSN har utbetalningarna av studiestöd ökat de senaste åren. Foto: Karl Meyer

Att studera är många gånger lika med en ansträngd ekonomi. För att få det livet att gå ihop krävs det ofta studiestöd, i form av bidrag eller lån. Handla träffade Annsofi Öhman, skoladministratör på Ljungskile folkhögskola, för att prata studentekonomi.

Enligt CSN har utbetalningarna av studiestöd ökat de senaste åren och i höstas rapporterades det även om att nästan tre fjärdedelar av de som har studiestöd även tar studielån. Annsofi Öhman ser en stor variation bland de studerande när det kommer till hur bra pejl man har på ekonomin.

– Många har full koll och de allra flesta gör ju så gott de kan. Men sen förstår man ju att man har olika erfarenheter. En del som går här har kanske flyttat hemifrån. Det är första gången man ska klara saker själv.

CSN rapporterar årligen sina siffror för hur mycket studiestöd som betalas ut. I den senaste rapporten som visar räkneåret 2017 redovisas att totalt 28,4 miljarder kronor betalats ut i bidrag och lån. Som heltidsstuderande kan man få som mest 10 676 kronor i månaden. Den vanligaste frågan Annsofi Öhman får från de studerande är just när pengarna kommer.

– Det är ju klart, det är ju den inkomstkällan de flesta har, säger hon.

Förutom frågor om utbetalningar är Annsofi Öhmans roll som skoladministratör mångfacetterad. Allt från studieförsäkringar till ansökningar om inackorderingstillägg hamnar på hennes bord. I arbetet ingår även att fungera som en mellanhand gentemot studerande och CSN. Att hjälpa de studerande så mycket det går är en av de stora ambitionerna för Annsofi Öhman.

– Det kan vara en en djungel, så det kan behövas lite guidning. För det kan vara svårt att sätta sig in i CSN:s byråkrati. Bara att tyda breven, de är inte alltid lätta att förstå, säger hon.

För att få tydligare koll på sin ekonomi anser Annsofi Öhman att det kan vara bra med planering. Hon har märkt att många studerande inte ser över sin utbetalningsplan tillräckligt noga. På så vis kan viktig information, som att utbetalningarna är mindre i slutet av terminen, missas.

– Det kanske inte är så många som sitter och gör en budget, men att ändå ha ett hum om när pengarna kommer. Att försöka anpassa sina utgifter efter det, säger hon.

Linnéa Cart-Lamy
linnea.jl18@edu.ljungskile.org

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *