Kategoriarkiv: Sport

LSK går mot en rikare framtid – får in miljoner

Ljungskile SK:s ordförande Erland Holmdahl ser positivt på framtiden för klubben. Foto: Hampus Kjellberg.

Ljungskile SK har genom åren haft stora ekonomiska problem. Ekonomin har dock förbättrats en del i och med att herrlaget avancerat till svensk fotbolls näst högsta serie Superettan.

En regnig dag i Ljungskile ramas in av januarimörkret. I ett av VIP-rummen på Ljungskile SK:s kansli sätter sig Erland Holmdahl ner och blickar mot en ljusare framtid. 
– Vi känner oss spända över 2020 med tanke på att damlaget gått upp till division 2 och att herrlaget intar Superettan, säger LSK:s ordförande.

Herrlagets avancemang till Superettan har gett LSK större ekonomiska förutsättningar.
Man har inte bara attraherat fler sponsorer som man skrivit långsiktiga kontrakt med, Superettanfotboll innebär också tv-pengar.
I och med ett nytt tv-avtal med jätten Discovery så kan alla lag i landets näst högsta serie få mellan 6 och 11 miljoner kronor beroende på var i
tabellen man hamnar, enligt Erland Holmdahl. 
– Vi får helt klart en annan ekonomisk situation just nu med ett stort antal miljoner in i jämförelse med cirka 100 000 kr i division 1, säger han.

Kommunen sponsrar
2019 var ett framgångsrikt år sportsligt för Ljungskile SK men året kantades av stora ekonomiska problem. LSK sökte ekonomisk hjälp av Uddevalla kommun kring arbetet med Skarsjövallen men fick avslag. Inför 2020 och 2021 har dock kommunen beslutat att bidra med nästan hälften av deras elitsponsringsbudget.
– Vi kommer att tilldela LSK 400 000 kronor per år 2020 och 2021, om de uppfyller våra villkor,
säger kommunstyrelsens ordförande Christer Hasslebäck (UP).
Enligt villkoren ska LSK bland annat marknadsföra kommunen på matchställ och arenaskyltar. Kommunen ska även få 10 VIP-biljetter till alla LSK:s hemmamatcher under säsongen. Kommunens bidrag välkomnas av Ljungskile SK.
– Det är ett väsentligt tillskott för oss som kan hjälpa oss på kort sikt, säger Erland Holmdahl.

”Det är inte gratis att flyga upp till Umeå direkt”
Att avancera i seriesystemet innebär också större utgifter. Klubben har tagit in ett antal nya spelare, bland annat Tom Siwe och Johannes Vall, båda med allsvensk rutin.
LSK har även förnyat några spelarkontrakt med en generell löneförhöjning. 
Tillsammans med det blir det fler längre resor i år kontra förra året.
– Det är inte gratis att flyga upp till Umeå direkt, konstaterar Holmdahl.


Händelseförlopp Uddevalla kommun vs LSK 2019:

22 maj: LSK söker akut ekonomisk hjälp hos kommunen för driften av Skarsjövallen. Klubben erbjuder bland annat kommunen att köpa arenan för 16 miljoner kronor eller belåna klubben pengarna. Förfrågan avslås.

 7 juni: LSK går ut med ett pressmeddelande där man avser att stänga ner Skarsjövallen från och med den 21 juni och flytta verksamheten in till Uddevalla stad. 

6 juli: LSK meddelar i en presskonferens att man öppnar Skarsjövallen igen med omedelbar verkan. Anledningen är att ungdomsverksamheten drabbats för hårt av flytten in till Uddevalla. 

30 augusti: Uddevalla kommun drar in delar av deras driftsbidrag till LSK. Indragningen avser den dryga månad där klubben inte bedrivit någon verksamhet på Skarsjövallen. 

19 oktober: LSK:s herrlag blir klara för Superettan 2020.

18 december: Uddevalla kommun beslutar att ge LSK en elitsponsring på 400 000 kronor per år för 2020 och 2021.

Hampus Kjellberg
hampus.jl19@edu.ljungskile.org


Från Allsvenskan till LSK

Ny utmaning: Johan Brannefalk poserar glatt under presentationen som ny LSK-spelare. Foto: Pressbild

Med sjutton allsvenska matcher och en rad ungdomslandskamper på meritlistan kommer Ljungskile SK:s senaste nyförvärv in med en stor tro på både sig själv och på laget.
– Jag tror verkligen på att vi kommer att gå upp i år, säger Johan Brannefalk.

Han växte upp i Malmö och fotbollskarriären började redan i 4-årsåldern i den lilla klubben Kvarnby IK där han blev kvar till han var 11 år. Då väntade en ny utmaning. 

– Ja, då gick jag till Malmö FF och där spelade jag framförallt för ungdomslagen men jag gjorde också några träningsmatcher med klubbens A-lag, säger Johan Brannefalk.

Vistelsen i Malmö FF tog slut under sommaren 2016 då han tog steget till Trelleborgs FF. I Trelleborg blev det spel i Superettan under de två första säsongerna men under det senaste året har han spelat på den högsta nivån i Sverige, Allsvenskan. En erfarenhet som han tar med sig vidare i karriären då han berättar att han känner att han verkligen håller för att spela på den nivån.

För två veckor sedan blev det alltså klart att nästa destination för Johan Brannefalk är Ljungskile och därmed spel i Division 1. Han berättar att det fanns anbud från klubbar högre upp i seriesystemet men att en viss Jörgen Wålemark övertygade honom att LSK var rätt steg att ta.
– Jag har haft kontakt med Jörgen innan han blev tränare för LSK och det han sagt till mig har låtit väldigt intressant. Dessutom har han bra koll på mig som spelare och vet hur han vill använda mig.

Många hade sett på flytten från Allsvenskan till Division 1 som ett steg neråt vilket det i många fall också är men Johan berättar att han tror att den här flytten är bra för hans utveckling. Han har ofta använts på fel position, som ytterback, i Trelleborg. Vilket han tror kan ha hindrat hans utveckling men nu vid 21 års ålder är han redo att blomma ut på riktigt på plan.
– Mitt mål har alltid varit att kunna leva på min fotboll och det har jag lyckats med än så länge. Men det är klart att man siktar på att etablera sig i Allsvenskan och sedan vidare ut i Europa, säger han.

Och på tal om att ta sig ut i Europa så finns det en destination som lockar mer än något annat.
– England och Premier League. Jag har alltid drömt om att spela för Manchester United. Såklart mer när jag var yngre men drömmen lever fortfarande, säger Johan Brannefalk.

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

LSK har nya spelare på ingång

IMG_2354

Ljungskile SK har värvat spelare. Foto: Anna Silfverstolpe

Ytterligare tre spelare är klara för Ljungskile SK. Ett tvåårigt kontrakt har skrivits på av tidigare vänersborgsspelaren Peter Mandic och ytterligare två spelare från de egna leden har fått A-kontrakt.

Peter Mandic, 25, har spelat för Vänersborgs FK men har nu värvats av Ljungskile SK. Tränaren Glenn Ståhl är nöjd över värvningen.
– Han har visat sig vara riktigt bra och har en fantastisk vänsterfot. Det är en spelare vi vill satsa på, säger han till Bohuslänningen.

Samtidigt har Ljungskile SK lyft upp två egna spelare i A-truppen, Simon Svanberg och Gustav Hallberg. Spelarna är födda 1997. Klubben ska fortsätta att testa spelare i framtiden för att ta fram nya talanger.

Ljungskiles första träningsmatch för säsongen äger rum lördagen den 4 februari. Då väntar IFK Uddevalla på bortaplan.

Anna Silfverstolpe
Anna.JL16@edu.ljungskile.org

Webb-tv: Hannes Stiller om det ekonomiska tappet

Efter uttåget ur Superettan står Ljungskile Fotbollsklubb inför en oviss framtid. En omorganisation krävs där de ekonomiska resurserna blir alltmer begränsade. Hannes Stiller, som är den enda heltidsanställda i föreningen är medveten om den tuffa situationen klubben står inför.

Martin Laanemets
Martin.jl16@edu.ljungskile.org

Aregawi kan bli avstängd i åtta år

Svenska friidrottsförbundet höll klockan elva en presskonferens med anledning av det positiva resultatet på Abeba Aregawis dopningsprov.

Närvarande var Toralf Nilsson, tf förbundsordförande,  Stefan Olsson, generalsekreterare,  Sverker Nilsson, ordförande i Svensk Friidrotts medicinska kommitté, och Karin Torneklint, förbundskapten.
– Internationell friidrott befinner sig i kris, sa Toralf Nilsson inledningsvis.

”Vi ska ta fajten”
Vidare redogjorde Stefan Olsson för tidslinjen kring fallet.
– Föga överraskande visade b-provet samma sak som a-provet. Det som var nytt igår var att Abeba gav uttryck för att vilja samarbeta med IAAF, vilket vi ser som positivt, berättade Olsson.
– Svensk friidrott kommer att stärkas och bli ännu bättre om det internationella samarbetet fungerar. Det är också viktigt att vi från Svensk Friidrott dagligen ger vårt stöd till de som jobbar med friidrott runtom i landet, fortsatte Olsson.
– Vi ska ta fajten mot dopning och vi ser också fram emot en spännande framtid idrottsligt.

Okänt i Sverige
Meldonium är ett läkemedel som används i Ryssland och östeuropeiska länder mot hjärtsvikt. I Sverige används det inte.
–  Om du hade frågat en hjärtspecialist om preparatet i december hade den inte vetat vad det var, sa Sverker Nilsson.
Preparatet påverkar ämnesomsättningen i muskelceller och då även i hjärtat. Snabbare ämnesomsättning. Förbjudet från den 1 januari i år.
–  Följs regelverket ordagrant, kommer Aregawi stängas av i fyra år, sa Sverker Nilsson. Nu är det en juridisk process som ligger framför oss.
– Om hon blir avstängd i fyra år kommer hon också att bli avstängd från det svenska landslaget i ytterligare fyra år. Vi accepterar inte att någon är dopad.

”Har aldrig misstänkt någonting”
Karin Torneklint berättade att hon träffat Aregawi på ett möte i Amsterdam en vecka efter beskedet om dopningmisstankar. Då var Aregawi nedstämd. Hon sa att hon inte hade någonting att berätta.
– Det har varit otroligt tråkigt och svårt att känna en glädje i jobbet, berättade Karin Torneklint. Det har varit en intensiv period. Från att gå till att ha varit chockad över att detta inträffat – jag har aldrig misstänkt någonting. Hon har inte varit någon som stoppat i sig vad som helst och varit väldigt noga med vad hon stoppat i sig. Väldigt förvånande.
– Jag tror jag är ganska arg också – frustrerad över situationen. Det är just nu många som åker fast runtom i världen. Det är frustrerande då jag vet att det går att bli bra utan preparat.
– Nu ska vi stötta dem som inte använder preparat, visa att det är den rätta vägen.

Åtta års avstängning
Sedan några år tillbaka har förbundet ett policy-beslut som innebär att avstängningstiden från Svenska Friidrottsförbundet fördubblas.
– Det är för att visa att vi tar totalt avstånd från dopning, sa Stefan Olsson.
– Vi får en hel del klappande på axeln för vårt arbete mot dopning, men det har inte räckt. Vi måste hitta vägar att stärka det ytterligare.
Om Aregawi blir avstängd från friidrotten i fyra år, blir hon avstängd från landslaget i ytterligare fyra.
– Vi kommer inte jobba ihop med henne eftersom hon inte blir uttagen till landslaget. Hela den biten försvinner helt, sa Torneklint.
– Jag kommer nog skicka iväg ett mejl någon gång och höra hur hon mår. Men i övrigt blir det inte så mycket mer, det hinner jag inte

Förslag om åtgärder
Styrelsen ska om den 18 mars ta ställning till ett antal förslag som ska motverka dopning:

Antidopning-körkort
Innan man startar i landslaget ska man kunna vissa saker. Det ska inte få inträffa att de aktiva inte vet vad som är lagligt och inte. Alla ska svara på frågor.

– Det kan ta ett tag att formulera men sedan kan vi använda dem i många år, sa Karin Torneklint.
Antidopning-fond
Förbundet kommer att avsätta en viss procent av sponsorpengar till antidopning.
Policy för de som tränar utomlands
– Vi måste tänka till hur vi kan jobba ännu tydligare med olika miljöer. Våra aktiva befinner sig över hela världen. Vi måste ha någon som följer upp det här hela tiden.
Råd med aktiva
– Vi funderar på att skapa ett råd med aktiva som kan hjälpa till på ett aktivt sätt i sådana här frågor, säger Torneklint.

Aregawi har tackat nej till att medverka under presskonferensen.
Vi ställde frågan om hon ville komma till den här presskonferensen, säger Torneklint, men hennes val är att inte närvara, hon har i stället åkt hem till Etiopien igen. Hon är nog väldigt ledsen över allt detta, vilket är förståeligt.

Kan inte bli av med medaljer
Eftersom preparatet varit tillåtet före den 1 januari i år kan Abeba inte straffas för att ha använt preparatet innan dess. Medaljer kan inte tas ifrån henne.

”Vi ska vara öppna”
– 
Vi har hela tiden haft som ambition att vara öppna och det kommer vi att fortsätta att vara, sa Sverker Nilsson. Det är nu RF:s dopningkommission som kommer att ta över ärendet och så småningom är det RF:s dopningnämnd som kommer att döma. Jag hoppas nu att svensk friidrott kommer att kunna återupprätta ett förtroende. Vi ska nu fokusera på de kommande mästerskapen och se fram emot en spännande sommar.
Torneklint avrundade presskonferensen:
– 
Det här är en individ som gjort någonting dumt. Hon har inte tränat med någon annan svensk friidrottare och har ingen tränare från förbundet. Det handlar alltså bara om en person. Det är viktigt att det inte slår på någon annan.

Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott.

Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott.

Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott.

Erika Dahlin Jönsson
erika.dahlin.jonsson.lju@folkbildning.net

Läs mer:
Läs mer