Kategoriarkiv: Sport

Från Allsvenskan till LSK

Ny utmaning: Johan Brannefalk poserar glatt under presentationen som ny LSK-spelare. Foto: Pressbild

Med sjutton allsvenska matcher och en rad ungdomslandskamper på meritlistan kommer Ljungskile SK:s senaste nyförvärv in med en stor tro på både sig själv och på laget.
– Jag tror verkligen på att vi kommer att gå upp i år, säger Johan Brannefalk.

Han växte upp i Malmö och fotbollskarriären började redan i 4-årsåldern i den lilla klubben Kvarnby IK där han blev kvar till han var 11 år. Då väntade en ny utmaning. 

– Ja, då gick jag till Malmö FF och där spelade jag framförallt för ungdomslagen men jag gjorde också några träningsmatcher med klubbens A-lag, säger Johan Brannefalk.

Vistelsen i Malmö FF tog slut under sommaren 2016 då han tog steget till Trelleborgs FF. I Trelleborg blev det spel i Superettan under de två första säsongerna men under det senaste året har han spelat på den högsta nivån i Sverige, Allsvenskan. En erfarenhet som han tar med sig vidare i karriären då han berättar att han känner att han verkligen håller för att spela på den nivån.

För två veckor sedan blev det alltså klart att nästa destination för Johan Brannefalk är Ljungskile och därmed spel i Division 1. Han berättar att det fanns anbud från klubbar högre upp i seriesystemet men att en viss Jörgen Wålemark övertygade honom att LSK var rätt steg att ta.
– Jag har haft kontakt med Jörgen innan han blev tränare för LSK och det han sagt till mig har låtit väldigt intressant. Dessutom har han bra koll på mig som spelare och vet hur han vill använda mig.

Många hade sett på flytten från Allsvenskan till Division 1 som ett steg neråt vilket det i många fall också är men Johan berättar att han tror att den här flytten är bra för hans utveckling. Han har ofta använts på fel position, som ytterback, i Trelleborg. Vilket han tror kan ha hindrat hans utveckling men nu vid 21 års ålder är han redo att blomma ut på riktigt på plan.
– Mitt mål har alltid varit att kunna leva på min fotboll och det har jag lyckats med än så länge. Men det är klart att man siktar på att etablera sig i Allsvenskan och sedan vidare ut i Europa, säger han.

Och på tal om att ta sig ut i Europa så finns det en destination som lockar mer än något annat.
– England och Premier League. Jag har alltid drömt om att spela för Manchester United. Såklart mer när jag var yngre men drömmen lever fortfarande, säger Johan Brannefalk.

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Sport – Surf – Fritid lägger ner

 

Hasse Hagberg står i sin snart utsålda butik

Allt fler småbutiker får lägga ner runt om i landet, många tack vare uppbyggnader av stora köpcentrum. Efter att ha drivit butiken Sport – Surf – Fritid i 30 år är det nu dags för Hans ”Hasse” Hagberg att stänga ner, men inte på grund av något köpcenter.
Det är tråkigt att använda ett så slitet uttryck, men det är faktiskt åldern som tar ut sin rätt, Säger Hasse Hagberg.

På grund av internet och uppbyggnad av stora köpcenter blir det bara svårare och svårare att driva en butik i ett litet samhälle så som Ljungskile. Men Hasse Hagberg som öppnade butiken Sport – Surf – Fritid på slutet av 80-talet har inte haft det lika kämpigt som många andra.

–  Klart man har sett några dipp under resans gång. Internet har nog varit det hårdaste slaget mot mig. Det händer till och med att folk kommer hit och provar kläder för att se om de passar och sen går de hem och beställer dem från nätet, säger Hasse Hagberg.

Men trots att Sport – Surf – Fritid har lyckats hålla öppet när många andra affärer har fått stänga ner är det alltså ändå dags för butiken att slå igen dörrarna för sista gången.

–  Jag har ju hållit på i 30 år och känner mig ganska klar här, jag är sugen på att pröva något nytt och se vart livet leder mig, säger Hasse Hagberg.

Uddevallabron blev inget problem för Hasse
År 2000 invigdes Uddevallabron som förkortade resvägen till Torp med nästan 15 minuter för de boende i Ljungskile och många Ljungskilebor väljer sedan dess att åka dit och handla. Något som Hasse Hagberg självklart märkt i sin butik, men han menar att han ändå klarat sig relativt bra. Trots att han har märkt hur tillströmningen till Ljungskile centrum har minskat och att många andra butiker har fått stänga ner.

–  Torp har inte kunnat konkurrera med mina priser, jag ligger nog oftast lägre än dem. Men när det gäller vissa märken och så, så har jag inte så mycket att säga till om. Det är ju omöjligt för mig att ha ett lika stort sortiment som de stora kedjorna, säger Hasse Hagberg.

Samtidigt menar han att det aldrig kan bli lika bra service på de stora kedjorna som i småbutikerna, han säger att han känner till de flesta ansikten som kommer in i butiken och att han har en bra relation till dem.

–  Det bor ju bara 4000 personer i Ljungskile, så det är väl klart att man känner igen de flesta och det är alltid kul att småprata med dem. Det blir en personligare relation till kunderna och jag tror de gillar det.   

Alexander Gustafsson och Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org
alexander.jl18@edu.ljungskile.org

LSK har nya spelare på ingång

IMG_2354

Ljungskile SK har värvat spelare. Foto: Anna Silfverstolpe

Ytterligare tre spelare är klara för Ljungskile SK. Ett tvåårigt kontrakt har skrivits på av tidigare vänersborgsspelaren Peter Mandic och ytterligare två spelare från de egna leden har fått A-kontrakt.

Peter Mandic, 25, har spelat för Vänersborgs FK men har nu värvats av Ljungskile SK. Tränaren Glenn Ståhl är nöjd över värvningen.
– Han har visat sig vara riktigt bra och har en fantastisk vänsterfot. Det är en spelare vi vill satsa på, säger han till Bohuslänningen.

Samtidigt har Ljungskile SK lyft upp två egna spelare i A-truppen, Simon Svanberg och Gustav Hallberg. Spelarna är födda 1997. Klubben ska fortsätta att testa spelare i framtiden för att ta fram nya talanger.

Ljungskiles första träningsmatch för säsongen äger rum lördagen den 4 februari. Då väntar IFK Uddevalla på bortaplan.

Anna Silfverstolpe
Anna.JL16@edu.ljungskile.org

Webb-tv: Hannes Stiller om det ekonomiska tappet

Efter uttåget ur Superettan står Ljungskile Fotbollsklubb inför en oviss framtid. En omorganisation krävs där de ekonomiska resurserna blir alltmer begränsade. Hannes Stiller, som är den enda heltidsanställda i föreningen är medveten om den tuffa situationen klubben står inför.

Martin Laanemets
Martin.jl16@edu.ljungskile.org