Kategoriarkiv: Kultur

Ljungskile: En pärla mellan hav och fjäll

Från småbåtshamnen ser man Ljungskile tätort och folkhögskolan på kullen. Foto: Lelle Forsberg

I Ljungskile, mellan havet och fjället, hittar du mycket att göra på liten yta. Här har du vandringsleder, salta bad och ett rikt föreningsliv. Orten fungerar också ypperligt som en hub för andra utflyktsmål tack vare sina fina förbindelser. 

Motorvägen som skär genom Ljungskile är en gåva och en förbannelse. Trafikanterna som helt missar Ljungskile är nog många, men det är också många som upptäcker Ljungskile tack vare motorvägen. För den som svänger av E6:an här väntar en stor variation av upplevelser.

Erika Wettre Westdahl, Ljungskile Samhällsförening
Foto: Peter Muld

– Ljungskile är en dold pärla som är lätt att missa om man inte har lokal anknytning säger Erika Wettre Westdahl, från Ljungskile samhällsförening

Orten är föreningstät, det finns ett stort utbud av restauranger och gott om saker att se och göra, speciellt på sommaren. Laxbutiken och Musselbaren är etablerade indragare. Men naturen och friluftslivet är kanske det som gör att folk väljer att stanna lite längre.

– I Ljungskile finns det mycket på en liten och vacker plats, säger Erika Wettre Westdahl.

Jag beger mig till Ljungskileviken. Nu i januari är det inte mycket aktivitet här i småbåtshamnen, men på sommaren är verkligheten den motsatta. Här unnar man sig ett svalkande dopp i havet men man kan också ta sig an vågorna med kajak eller kanot. Det är nära småbåtshamnen du hittar Ljungskile Kajakcenter. Centret drivs av Friluftsfrämjandet och huserar i ett gammalt kallbadhus med anor från 1930-talet.

Staffan Stivre, Friluftsfrämjandet
Foto: Ingela Strive

Staffan Strive, ordförande för Friluftsfrämjandet i Ljungskile, säger att det mest är lokalbefolkningen som tar sig ut med kajakerna men det blir en del turister på sommaren.
–  Ofta är paddlarna svenskar som hälsar på vänner i trakten. Men det dyker upp tyskar, norrmän eller holländare också säger han.

Nere från småbåtshamnen ser man Ljungskile folkhögskola ståtligt placerad på kullen. Där ligger också Ljungskile Kurs och Konferens.

Med utgångspunkt från Ljungskile Kurs och Konferens kan man från maj till september åka ut på Bohusresor. Dessa resor har konferenscentret gjort varje år sedan 1986. Turerna är dagslånga och tar gästerna till platser som Åstol, Skaftö eller Smögen.

Bohusguiden Bertil Jonshamre visar gästerna kartan runt Åstol. Foto: B Jonson

– Du får se och höra om platser du skulle missat om du gav dig ut själv. Vi har ju hittat ett smultronställe eller två under våra 34 år som Bohusguider, säger Bertil Jonshamre. Han är en av guiderna och ansvarig för Bohusresorna.

Temat på turerna är historia, kultur och gastronomi.

På kvällarna åker sällskapen tillbaka till Ljungskile Kurs och Konferens där det serveras middag med västkusttema. Ibland arrangeras det Evert Taube-kväll med trubadur och allsång efter maten.

Jag lämnar folkhögskolans kulle och beger mig upp till Skarsjön. Sjön ligger 122 meter över havet och här hittar man vandringsleder och vacker natur. I Ljungskile har du också nära till Bredfjället med Norra fjällets skidspår. Skogarna är fulla av blåbär och säkert ett och annat hemligt svampställe. 

– Det finns mycket vackert i Bohuslän som lockar människor med reslust, säger Bertil Jonshamre.

Fem platser att besöka i Ljungskile:

Lyckorna

Bredfjället

Skarsjön

Ulvön

Kallbadhuset

Reporter: Lelle Forsberg
lelle.jl19@edu.ljungskile.org

Fem apokalyptiska filmer på temat klimat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under festivalveckan går det att se uppemot 450 filmer på biografer runtom i Göteborg, delta i seminarier och workshops. Redaktionen tipsar om fem filmnedslag för garanterad klimatångest.

Aquarela

Den här filmen är inte för den hydrofoba, alltså den som är rädd för vatten. För dokumentärkonstnären Victor Kossakovsky tar oss ut på världens hav, sjöar och floder i en audiovisuell upplevelse som får oss begrunda vår planets fortlevnad. Vad händer när isarna smälter och vattnet blir något direkt hotfullt?

Welcome to Sodom

Kanske funderar du på var din mobiltelefon tar vägen när du lämnat den på återvinningscentralen. Här får du facit, något som kanske ger en god dos klimatångest. Florian Weigensamer och Christian Krönes har åkt till Accra i Ghana där det tas emot 250 000 ton elektroniskt avfall. Välkommen till begravningsplatsen, ”Sodom”, som det kallas i folkmun, där du kan hitta resterna av ditt e-liv.

Losing Alaska

Isarna smälter. Ja, det är inte första gången du hör det, men kanske berör det dig inte så mycket. I så fall behöver du gå och se Losing Alaska, som handlar om byn Newtok i Alaska, där klimathotet är reellt och inverkar på urinvånarnas liv på ett påtagligt sätt. Tom Burke, filmens regissör, har följt Yup’ik-folket i deras dagliga liv, långt i från klimatavtal och politikertoppmöten, men där klimatfrågan kanske är som mest aktuell.

Soyalism

Vi får följa med regissörerna Enrico Pareti och Stefano Liberti från stora slakterier i Kina och företag i USA, till Amazonas sojaodlingar och Mozambique. Filmen handlar om hur stora företag tar över spannmål och köttindustrin och utarmar så väl lantbrukare som miljön i jakten på köttet.

Becoming animal

Filmskaparna Emma Davie och Peter Mettler har med hjälp av filosofen och ekologen David Abrams tankar skapat en film som handlar om relationen mellan djur och människa. Här får vi se natursköna bilder på lurviga djur som får oss att tänka till lite extra på hur vi tar hand om vår planet och alla dess varelser.

Ylva Hallingberg

ylva.jl18@edu.ljungskile.org