Kategoriarkiv: skola

Livet som pendlande student

Ljungskile folkhögskola ligger uppe på kullen i samhället Ljungskile i Uddevalla kommun. De studerande på skolan kan välja mellan att antingen bo på internatet eller att inte göra det. För de som inte bor på skolan blir det till att pendla.

När jag googlade runt på olika journalistutbildningar i landet så kom jag in på en skola som jag inte hört talas om förut, som låg på ett ställe som jag inte hört talas om förut. Efter att jag kollat vägbeskrivningen på Google Maps, som visade att det skulle ta mig 1 timme och 25 minuter att ta mig till skolan, tänkte jag – äh, vi kör! Det blir bra, det tar inte så lång tid och då kan man läsa eller göra skolarbete på bussen eller tåget. Eller så kan man bara sitta och vara själv med sina tankar lite, något som lockade extremt mycket efter att ha varit mammaledig åren innan. Perfekt tänkte jag, och sökte till Ljungskile folkhögskola!

Västtrafiks bussar. Runt om i centrala Göteborg syns Västtrafiks blå bussar rulla fram. Foto: Nenne Hagman

Sagt och gjort, jag kom in och rätt som det var stod jag där och färdades mellan olika busshållplatser, i ur och skur. Några dagar var jag så avslappnad att jag var nära att somna på bussens mjuka säten. Andra hade jag hjärtat i halsgropen och stresspåslag när jag kutade mellan bussarna. Dels på grund av Västtrafiks förseningar OCH tidigare avgångar, dels på grund av min egen tidsoptimism.

Västtrafik To Go. Västtrafiks reseapp där man bland annat kan köpa biljett för både bussar, tåg och spårvagn. Foto: Jenny Landström

Spola fram till nutid, i ett väldigt blött och tråkigt januari, och jag sitter och skruvar på en bilnyckel i handen. Ja, trots bekvämligheten och studiemöjligheterna på kollektivtrafikens säte så vann till slut friheten med att ha en bil och kunna kontrollera min tid bättre.
Men det måste vara dyrare med bil tänker ni – njao, att äga en bil i sig med alla kostnader som försäkring och skatt gör ju självklart att det är billigare att köpa sig ett 30 dagars periodkort på Västtrafik för 1 365 kronor som student. Notera att priset gäller i skrivande stund och kan ha ändrats när ni läser, då Västtrafik fortsätter att höja sina biljettpriser. Men om man tänker bensin vs biljett så verkar det som att det går relativt jämt ut på den fronten. Men the jury is still out on that one.
Okej, men miljömässigt är det ju bättre att åka kollektivt än att ännu en person sätter sig i en bil och sprutar ut koldioxid och på så sätt bidrar till växthuseffekten. Ja, ni har helt rätt. Det är ett väldigt själviskt beslut som har gjort att jag nu har bytt ut buss 841 mot en röd Skoda. Jag tänker inte argumentera mot det för jag håller helt med.

Om man väljer att pendla och hur man väljer att pendla är något som alla får svara för själva. Jag själv har nu skrivit på ett leasingkontrakt på tre år. Tre år där jag kan utnyttja min frihet och lättare kunna åka och hälsa på familj och vänner. Efter de åren säger jag hejdå till den röda Skodan och kommer återigen ta plats på de blå sätena på Västtrafiks bussar.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org

På väg från flyktingläger till folkhögskola

Mohammad Hadid studerar nu på Ljungskile folkhögskola, men hans resa hit från Damaskus var strapatsrik. Foto Frida Andersson

Den började i Syrien 2011 – Mohammad Hadids resa. Han härstammar från Palestina, har vuxit upp i Damaskus och bor nu i Ljungskile. Men vägen hit var långt ifrån spikrak.

Han smuttar på blåbärsteet. Ingen skulle väl kunna tro att den unge man som sitter uppkrupen i soffan för några år sedan var en väldigt aggressiv tonåring. Men så var det. Redan tidigt i livet upplevde Mohammad Hadid spänningar mellan olika människor. Samhället han levde i var präglat av spänningar, inte minst mellan olika religiösa grupper. Dessutom skildes hans föräldrar när han var liten, något som var ovanligt i det syriska samhället. Efter det flyttade han runt mellan olika släktingar. Detta tror han har påverkat honom.

Han kände sig inte alltid välkommen hos sina släktingar, vilket fick frustrationen att växa inom honom.

– Det var lite otryggt för mig att jag inte bodde hos mina föräldrar. Jag kände mig lite utsatt. Jag ville hävda mig själv, säger han.

2011 bröt revolutionen ut. Mohammad Hadid engagerade sig i kampen för frihet, men kampen blev snart alltför våldsam. Flera av hans vänner blev dödade och våldet fick honom att fly till Egypten. Där bodde han i ett och ett halvt år och hamnade i en existentiell kris. Bland annat den stora mängd våld han hade bevittnat fick honom att ifrågasätta allt han hade trott på.

I Egypten fick han inget uppehållstillstånd och han beslöt sig för att ge sig av därifrån. Under en veckas tid befann han sig på Medelhavet.

– Det var en väldigt sliten båt där det fanns 150 personer, säger han.

Båten höll på att gå sönder. Under en skräcknatt klamrade en flera år äldre man sig fast vid honom för att söka trygghet.

Men räddningen kom till sist för dem alla. Efter att ha kommit iland kunde Mohammad Hadid ta sig till Sverige. Här väntade nya utmaningar, som att integreras i samhället. Men integrationen var ändå inte den största utmaningen. Det svåraste var att bära och bearbeta de minnen han bar med sig. Nu är hans mål att utbilda sig till psykolog för att kunna hjälpa andra som har det svårt.

Resan från flyktinglägret i Syrien till Ljungskile folkhögskola har varit lång och strapatsrik. Mohammad Hadid har naturligtvis genomgått en hel del förändringar. Han har till exempel inte längre problem med aggressioner. Sedan har en sak till förändrats.

– Jag hade långt hår. Räknas det? säger han och skrattar.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Köket lockar med morot

Robert Kleszczynski är kökschef för matsalen och restaurangen. Foto: Karl Meyer

Skolan tog för ett tag sen över driften av matsalen och restaurangen. Köket har en ny grön vision. Matsvinnet ska minska både i matsalen och samhället. En “Grön måndag” har införts där typiska kötträtter blir vegetariska alternativ.

Så mycket som 20 till 50 procent av all mat som produceras hamnar inte i våra magar utan slängs, enligt en rapport gjord av Konsumentföreningen Stockholm. En orsak till det är att frukt och grönt inte uppfyller de utseendekrav som vi konsumenter ställer. Frukten och grönsakerna kan ha en fläck eller avvikande färg, och trots att smaken är god, ratas det gröna i butiken.

Robert Kleszczynski, restaurangchef på Ljungskile folkhögskola, tycker att det är absurt och vill göra något för att minska matsvinnet. Idag kommer första leveransen med säregna frukter och grönsaker

– De här grönsakerna ratas i butiken av konsumenterna. Det blir deras problem vi tar itu med, säger Robert Kleszczynski.

Chili som ratats av matbutikerna, ingår i dagens leverans.

De “fula” frukterna och grönsakerna är också billigare att köpa in än annat frukt och grönt.

Robert Kleszczynski tror inte att de studerande kommer märka av ändringarna i sortimentet så mycket. Det mesta används i sallader och skärs upp.

I sin hållbarhetssatsning har köket satt upp mål för att mindre mat ska slängas. Personalen ska börja väga hur mycket som slängs i matsalen. Robert Kleszczynski menar att det främst är för Linnéaskolan som målen är satta eftersom högstadieeleverna slänger mest mat. Linnéaskolan ska få dessert på fredagar om de når målet. Det ska få folk att tänka till.

Trots sitt yttre smakar apelsinerna precis som vilka andra som helst.

Den eventuella efterrätten på fredagar ska leda till att eleverna uppmuntrar varandra till att klara målen.

– En elev kanske säger till en annan: “Släng inte din mat för jag vill ha efterrätt på fredag”, säger Robert Kleszczynski.

I början av januari införde köket även en “Grön måndag”, då det enbart serveras vegetarisk mat.  Kökets vision med Grön måndag är att främst visa eleverna på Linnéaskolan, men även på folkhögskolan, att det finns goda alternativ till kötträtter.

– Vi har sett att elever på Linnéaskolan hellre äter omgjorda kötträtter, som tacos med quornfärs. Bjuder vi på böngryta ser vi att det slängs mer, säger Robert Kleszczynski.

 

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org