Kategoriarkiv: Klimat

Livet som pendlande student

Ljungskile folkhögskola ligger uppe på kullen i samhället Ljungskile i Uddevalla kommun. De studerande på skolan kan välja mellan att antingen bo på internatet eller att inte göra det. För de som inte bor på skolan blir det till att pendla.

När jag googlade runt på olika journalistutbildningar i landet så kom jag in på en skola som jag inte hört talas om förut, som låg på ett ställe som jag inte hört talas om förut. Efter att jag kollat vägbeskrivningen på Google Maps, som visade att det skulle ta mig 1 timme och 25 minuter att ta mig till skolan, tänkte jag – äh, vi kör! Det blir bra, det tar inte så lång tid och då kan man läsa eller göra skolarbete på bussen eller tåget. Eller så kan man bara sitta och vara själv med sina tankar lite, något som lockade extremt mycket efter att ha varit mammaledig åren innan. Perfekt tänkte jag, och sökte till Ljungskile folkhögskola!

Västtrafiks bussar. Runt om i centrala Göteborg syns Västtrafiks blå bussar rulla fram. Foto: Nenne Hagman

Sagt och gjort, jag kom in och rätt som det var stod jag där och färdades mellan olika busshållplatser, i ur och skur. Några dagar var jag så avslappnad att jag var nära att somna på bussens mjuka säten. Andra hade jag hjärtat i halsgropen och stresspåslag när jag kutade mellan bussarna. Dels på grund av Västtrafiks förseningar OCH tidigare avgångar, dels på grund av min egen tidsoptimism.

Västtrafik To Go. Västtrafiks reseapp där man bland annat kan köpa biljett för både bussar, tåg och spårvagn. Foto: Jenny Landström

Spola fram till nutid, i ett väldigt blött och tråkigt januari, och jag sitter och skruvar på en bilnyckel i handen. Ja, trots bekvämligheten och studiemöjligheterna på kollektivtrafikens säte så vann till slut friheten med att ha en bil och kunna kontrollera min tid bättre.
Men det måste vara dyrare med bil tänker ni – njao, att äga en bil i sig med alla kostnader som försäkring och skatt gör ju självklart att det är billigare att köpa sig ett 30 dagars periodkort på Västtrafik för 1 365 kronor som student. Notera att priset gäller i skrivande stund och kan ha ändrats när ni läser, då Västtrafik fortsätter att höja sina biljettpriser. Men om man tänker bensin vs biljett så verkar det som att det går relativt jämt ut på den fronten. Men the jury is still out on that one.
Okej, men miljömässigt är det ju bättre att åka kollektivt än att ännu en person sätter sig i en bil och sprutar ut koldioxid och på så sätt bidrar till växthuseffekten. Ja, ni har helt rätt. Det är ett väldigt själviskt beslut som har gjort att jag nu har bytt ut buss 841 mot en röd Skoda. Jag tänker inte argumentera mot det för jag håller helt med.

Om man väljer att pendla och hur man väljer att pendla är något som alla får svara för själva. Jag själv har nu skrivit på ett leasingkontrakt på tre år. Tre år där jag kan utnyttja min frihet och lättare kunna åka och hälsa på familj och vänner. Efter de åren säger jag hejdå till den röda Skodan och kommer återigen ta plats på de blå sätena på Västtrafiks bussar.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org

Second hand-butiken Lilla fröet specialiserar sig på barnkläder

 

 

Konsumtion är ett ständigt aktuellt samtalsämne. Klimathotet blir alltmer påtagligt och fler och fler inser att de behöver förändra sina shoppingmönster. För den som ändå vill shoppa finns alternativet att handla begagnat och Isabelle Hoppe som arbetar i second hand-butiken Lilla fröet i Ljungskile har lagt märke till att alltfler väljer det alternativet.

Lilla fröet specialiserar sig på begagnade barnkläder och leksaker. Där har försäljningen ökat den senaste tiden och det tror Isabelle Hoppe delvis kan bero på att folk har börjat tänka mer på klimatet.

─ Jag tror att det är fler som förhoppningsvis är mer medvetna om vilken påverkan vi har på miljön.

 Men hon tror inte att det är den enda förklaringen. Enligt henne kan det också finnas en attitydförändring i samhället. Den stämpel begagnade varor hade för några år sedan kan vara på väg att tvättas bort.

─ För några år sedan kändes det inte lika okej att ge bort begagnade saker, att det fanns någon ofräschhet runt det, men jag tror inte att folk tycker det lika mycket längre.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Fem apokalyptiska filmer på temat klimat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under festivalveckan går det att se uppemot 450 filmer på biografer runtom i Göteborg, delta i seminarier och workshops. Redaktionen tipsar om fem filmnedslag för garanterad klimatångest.

Aquarela

Den här filmen är inte för den hydrofoba, alltså den som är rädd för vatten. För dokumentärkonstnären Victor Kossakovsky tar oss ut på världens hav, sjöar och floder i en audiovisuell upplevelse som får oss begrunda vår planets fortlevnad. Vad händer när isarna smälter och vattnet blir något direkt hotfullt?

Welcome to Sodom

Kanske funderar du på var din mobiltelefon tar vägen när du lämnat den på återvinningscentralen. Här får du facit, något som kanske ger en god dos klimatångest. Florian Weigensamer och Christian Krönes har åkt till Accra i Ghana där det tas emot 250 000 ton elektroniskt avfall. Välkommen till begravningsplatsen, ”Sodom”, som det kallas i folkmun, där du kan hitta resterna av ditt e-liv.

Losing Alaska

Isarna smälter. Ja, det är inte första gången du hör det, men kanske berör det dig inte så mycket. I så fall behöver du gå och se Losing Alaska, som handlar om byn Newtok i Alaska, där klimathotet är reellt och inverkar på urinvånarnas liv på ett påtagligt sätt. Tom Burke, filmens regissör, har följt Yup’ik-folket i deras dagliga liv, långt i från klimatavtal och politikertoppmöten, men där klimatfrågan kanske är som mest aktuell.

Soyalism

Vi får följa med regissörerna Enrico Pareti och Stefano Liberti från stora slakterier i Kina och företag i USA, till Amazonas sojaodlingar och Mozambique. Filmen handlar om hur stora företag tar över spannmål och köttindustrin och utarmar så väl lantbrukare som miljön i jakten på köttet.

Becoming animal

Filmskaparna Emma Davie och Peter Mettler har med hjälp av filosofen och ekologen David Abrams tankar skapat en film som handlar om relationen mellan djur och människa. Här får vi se natursköna bilder på lurviga djur som får oss att tänka till lite extra på hur vi tar hand om vår planet och alla dess varelser.

Ylva Hallingberg

ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Hallå där… Mikael Nilsson, ordförande i Filmis, Uddevalla filmstudio

I fredags hade Göteborgs filmfestival premiär. Detta uppmärksammades även i Uddevalla. För tredje året i rad anordnades en egen premiärkväll, där invigningen och en av öppningsfilmerna Aurora visades. Bakom arrangemanget står den lokala bioföreningen Filmis.

Hur var premiärkvällen?

– Det var en bra kväll och vi var nästan 70 personer. Vi hade röda mattan, marschaller och restaurangen Kajkanten serverade invigningsbuffé. Under kvällen hade vi musik och sen livestreamades själva festivalinvigningen med filmerna.

Varför kör ni eget arrangemang i Uddevalla?

– Det är Göteborg filmfestival som har utvecklat konceptet. Första gången, för tre år sedan, var det ett test att försöka sprida det här för att vi inte ska behöva åka till Göteborg. Och genom ny teknik, streaming, möjliggörs det här och nu finns det här upplägget på 40 ställen i regionen.

Temat för årets filmfestival är Apokalyps, med fokus på klimatet. Vad tänker du om det?

– Jag tänker väldigt mycket om det temat, men kanske inte i termer av apokalyps. Mer att det finns någon form av hotbild, men därmed inte undergångsstämning som man kan dra det till i film.

– Men klimathotet är ett reellt och verkligt hot som vi står inför, men det finns möjligheter att gå vidare och ta tag i det problemet som vi själva har skapat.

 

Ylva Hallingberg

ylva.jl18@edu.ljungskile.org

 

Köket lockar med morot

Robert Kleszczynski är kökschef för matsalen och restaurangen. Foto: Karl Meyer

Skolan tog för ett tag sen över driften av matsalen och restaurangen. Köket har en ny grön vision. Matsvinnet ska minska både i matsalen och samhället. En “Grön måndag” har införts där typiska kötträtter blir vegetariska alternativ.

Så mycket som 20 till 50 procent av all mat som produceras hamnar inte i våra magar utan slängs, enligt en rapport gjord av Konsumentföreningen Stockholm. En orsak till det är att frukt och grönt inte uppfyller de utseendekrav som vi konsumenter ställer. Frukten och grönsakerna kan ha en fläck eller avvikande färg, och trots att smaken är god, ratas det gröna i butiken.

Robert Kleszczynski, restaurangchef på Ljungskile folkhögskola, tycker att det är absurt och vill göra något för att minska matsvinnet. Idag kommer första leveransen med säregna frukter och grönsaker

– De här grönsakerna ratas i butiken av konsumenterna. Det blir deras problem vi tar itu med, säger Robert Kleszczynski.

Chili som ratats av matbutikerna, ingår i dagens leverans.

De “fula” frukterna och grönsakerna är också billigare att köpa in än annat frukt och grönt.

Robert Kleszczynski tror inte att de studerande kommer märka av ändringarna i sortimentet så mycket. Det mesta används i sallader och skärs upp.

I sin hållbarhetssatsning har köket satt upp mål för att mindre mat ska slängas. Personalen ska börja väga hur mycket som slängs i matsalen. Robert Kleszczynski menar att det främst är för Linnéaskolan som målen är satta eftersom högstadieeleverna slänger mest mat. Linnéaskolan ska få dessert på fredagar om de når målet. Det ska få folk att tänka till.

Trots sitt yttre smakar apelsinerna precis som vilka andra som helst.

Den eventuella efterrätten på fredagar ska leda till att eleverna uppmuntrar varandra till att klara målen.

– En elev kanske säger till en annan: “Släng inte din mat för jag vill ha efterrätt på fredag”, säger Robert Kleszczynski.

I början av januari införde köket även en “Grön måndag”, då det enbart serveras vegetarisk mat.  Kökets vision med Grön måndag är att främst visa eleverna på Linnéaskolan, men även på folkhögskolan, att det finns goda alternativ till kötträtter.

– Vi har sett att elever på Linnéaskolan hellre äter omgjorda kötträtter, som tacos med quornfärs. Bjuder vi på böngryta ser vi att det slängs mer, säger Robert Kleszczynski.

 

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org