Kategoriarkiv: Radio

Göteborgskan – en smittsam dialekt


Foto: Ylva Hallingberg
Jenny Nilsson, docent i Nordiska språk och forskare vid Institutet för språk och folkminnen framför lådor fyllda med dialektala ord genom tiderna. 

 

De senaste 70 åren har göteborgskan spridit sig längre ut från stadens kära.
Men visst finns det en bortre gräns och kanske ligger den just i Ljungskile.

Göteborgskan är en, i språksammanhang, ganska ny dialekt. Den kom i slutet på 1800-talet då allt fler började flytta in till staden. Forskning har visat att göteborgskan under de senaste 70 åren har spridit allt längre utanför stadens kärna. Och enligt Jenny Nilsson, docent i nordiska språk och forskare på Institutet för Språk och folkminnen kan Ljungskile präglas av göteborgskan. Det bero bland annat på inflyttningen av göteborgare till Ljungskile och på pendlingsmöjligheterna mellan städerna.

–  I Uddevalla pratar ungdomar idag inte göteborgska. I Stenungsund, däremot, är man mer göteborgsk och Ljungskile ligger ju däremellan så en del yngre personer låter nog ganska göteborgska i Ljungskile, säger Jenny Nilsson.

I en undersökning SIFO gjorde 2011 på uppdrag av en dejtingsajt svarade 1000 svenskar att de tycker att göteborgskan är den sexigaste dialekten. Men att göteborgskan väcker associationer till ”goa gubbar” tror Jenny Nilsson inte beror på dialekten, snarare är det associationerna göteborgskan ger.

– Mångas bild av göteborgskan kommer från karaktärer som till exempel Albert och Herbert och andra figurer som varit kända genom åren.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

50 miljoner skäl att tala om epilepsi

 

Idag är det internationella epilepsidagen. Svenska Epilepsiförbundet vill att epilepsi uppmärksammas mer och vill se förbättringar i levnadstandarden för de som har epilepsi.

Internationella epilepsidagen infaller den andra måndagen i februari varje år. Peter Söderström som är vice ordförande på epilepsiförbundet vill att epilepsi ska uppmärksammas i större utsträckning.

– Vi vill sprida information och verka både politiskt och i samhället för att personer med epilepsi ska få en vardag som är meningsfull, säger Peter Söderström

Tillsammans med socialdepartementet har Svenska Epilepsiförbundet varit med och tagit fram riktlinjer för att underlätta vardagen för de med epilepsi.

– Socialdepartementen ställer krav på vården att ha tillräckligt många vårdplatser, undersökningsplatser och tid för förstabesök, säger Peter Söderström.

 

Karl Meyer
karl.jl18@edu.ljungskile.org

 

 

Fler förseningar i kollektivtrafiken

En ensam buss på Ljungskile station.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under 2018 så nådde förseningarna inom kollektivtrafiken rekordhöga siffror. Detta är något som påverkar människor i alla åldrar och det är ett växande problem i Sverige.
Utvecklingen för att minska förseningar och inställda avgångar visar alltså en nedåtgående spiral och det är såklart något som påverkar resenärerna runt om i landet.
Simon Jähver som studerar på Linnéaskolan i Ljungskile är trött på att behöva vänta.
– Jag tycker det är väldigt dåligt av Västtrafik att de inte kan åka i tid, säger han.

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

 

 

 

 

LjungskilePodden

Ta del av de senaste nyheterna från Ljungskilepodden. I dagens avsnitt tar vi bland annat upp att en ny snabbmatskedja öppnar på Torp och att en undersökning visar att fäder med hög eftergymnasial utbildning oftare bor med sina barn.

Victor Pettersson
victorp.jl18@edu.ljungskile.org 

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

Radio Ljungskile – sändningen är nära

Ellz Skogström och Hampus Eklund laddar för sändning.

Ellz Skogström och Hampus Eklund laddar för sändning.

Idag klockan 14:30 är det dags för torsdagens Ljungskile Radio. Dagens programledare är Hampus Eklund som tillsammans med Ellz Skogström leder dagens program.

Under programmets halvtimme kommer ni bland annat få höra ett inslag om Ljungskile Teatersällskaps kommande föreställningar, en intervju med LSK:s senaste nyförvärv Peter Mandic, samt ett reporterbesök på Blomsterlandet i Vänersborg.