Kategoriarkiv: Nyheter

Det sista avsnittet av ”Bunkern”

Fredrik Almryd, Vilja Ågren och Magnus Nilsson känner sig nöjda efter veckans sista sändning av Bunkern. Foto: Jenny Landström

I detta späckade sista avsnitt av bunkern pratar vi om att bryta normer och om fetischer. Det är Vilja Ågren som roddar programmet tillsammans med sin side-kick Fredrik Almryd.

Denna fredagsförmiddag får vi en gäst in i studion som berättar som berättar om hans upplevelse av att tacka nej till alkohol. Vår reporter Nenne Hagman tar oss också på en resa om civilkurage.

Svenskarnas absoluta favoritresmål

Barhäng i Sydafrika med ”Tablemountain” i bakgrunden. Foto: Vilja Ågren

Under denna ruskiga kalla årstid är det många som söker sig till varmare breddgrader. I detta reportage får vi höra om det populäraste resmålet för oss svenskar och om miljöaspekten har förändrat våra resvanor.

Per J Anderson är redaktör på resetidningen Vagabond och berättar om varför svenskarnas favoritresmål är så populärt.

-Det är ju traditioner, det va svenskarnas första charterresmål redan 1955.

Vilja Ågren
Vilja.jl19@edu.ljungskile.org

Nyårslöfte – tradition eller inte?

Att sluta äta godis, eller börja gymma är exempel på nyårslöften idag. Men för tusentals år sedan, när babylonierna gav sina löften för det nya året, var det i hopp om att få en gåva av gudarna.

Ett år är slut och ett nytt har precis börjat. Att ge ett löfte inför det nya året är en tradition som människor har gjort i tusentals år. För babylonierna var det en religiös sed till gudarna, för oss idag kan det handla om personliga mål eller att bli av med dåliga vanor.

– Det är en ny chans att ta nya beslut och starta från tomt blad, säger Frida Magnusson som är deltagare på Ljungskile folkhögskola.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org

Läs vår tidning ”Odyssé”!

Nu finns vår papperstidning med resetema som färg-PDF att läsa på webben.
Du kommer kunna läsa om

  • YFKs skidresa till Ulricehamn
  • Om tre deltagares resa från Syrien till Ljungskile
  • Tips på hur du stressar ner med yoga
  • Vykort från Teneriffa
  • Couchsurfing i Uddevalla
  • Ljungskiles guldkorn – turistmål även för studenter
  • Prisvärda resmål för studenter

Klicka HÄR för att läsa Odyssé.

Trevlig läsning, önskar redaktionen!

KRÖNIKA: (Över)leva för dagen

Vardagen är den svåraste att anpassa sig till efter en långresa. Varje dag är den andra snarlik. Jag går in och ut från Ica i snålblåsten och längtar tillbaka till dagarna där inköpslistor och kundkorgar inte var en del av min vardag. Alla jag möter i dörren lunkar på i samma takt som jag själv. Förutom en person, som sitter utanför. 

Vi möts med blicken, hon ser ut att vara lika gammal som jag själv och jag undrar hur det kommer sig att hon sitter där. Vad kan ha hänt i hennes liv som gör att hon tillbringar så mycket tid utanför matbutiken som jag bara vill skynda ifrån? När jag undrat över hennes öde varje dag under en veckas tid så kommer jag på; Just det, vi är människor, vi kan kommunicera – jag kan fråga!

Jag köper en varsin kaffe åt oss och frågar hur hon mår.

Hon berättar för mig att hon rest hit från Bulgarien tillsammans med en man som nu lämnat henne ensam kvar. Löftet var att hon skulle få jobb i Sverige, men så blev det inte. Nu handlar hennes dagar istället om att samla ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna ta sig hem.

Mannen lämnade en bil kvar, men den är trasig och har istället blivit hennes hem.

Jag vill genast hjälpa till, men hon insisterar på att det enda hon behöver är en länga småfranska och en tomat. Vad annars ska man laga för mat i en bil? Jag vet ju själv. Hennes middag är inte helt olik den jag själv åt när jag reste runt och bodde i framsätet på en liten Skoda i Australien. Det blev ofta mackor till middag, doppade i en burk hummus på sin höjd. Jag sov med ena ögat öppet då det var olagligt att övernatta på parkeringsplatser inne i städerna. För mig var det självvalt och socialt accepterat att bo i en bil, men samma livsstil gör kvinnan utanför Ica till ett socialt problem.

Vi båda har rest till ett annat land för att leta efter lyckan, se om den är större någon annanstans. Vi jagar självständigheten med start från varsitt håll och nu har vi krockat på mitten. Och här någonstans möts vi i erfarenheterna av en enkelhet som gav mig frihet. Samma enkelhet hon lever i för att hon har förlorat den. Jag levde för dagen – medan hon snarare verkar försöka överleva den.

Visst saknar jag frihetskänslan det gav mig att bo i en bil. Men jag uppskattar också att gå in och ut från Ica varje dag, istället för att vara den som sitter utanför. Och jag inser att det är med det privilegiet som den verkliga friheten kan nås.

Elin Stadenberg
elin.jl19@edu.ljungskile.org