Författararkiv: Vilja Ågren

Vilja testar fattiglappen

Jag tar mig an fyra ställen i Uddevalla som erbjuder mat och dryck med en budget av 50 kronor på varje ställe. Inte hundralappen, utan fattiglappen. Sannerligen en utmaning men varje ställe hade faktiskt något litet att bjuda på för oss snåljåpar.

Yomo

Foto: Magnus Nilsson

Budget: 50 kronor
Dryck: Carlsberg Export: 40 kronor, Carlsberg Hof: 50 kronor      
Mat: Flera olika sides för 39 kronor
Mysighetsfaktor: 4 av 5

Troligtvis den billigaste ölen i Uddevalla. Stort plus. Ett mycket mysigt ställe med cool inredning och en inbjudande framsida. Ett bra ställe att umgås med vänner och avnjuta en öl i den konstnärliga omgivningen. Yomo får minus i mysighetsfaktor på grund av osköna stolar.

Pinchos

Foto: Magnus Nilsson

Budget: 50 kronor
Dryck: 2 cl shots, alkoholfritt och kaffe
Mat: De flesta tapasrätter och efterrätter
Mysighetsfaktor: 5 av 5

Ett mycket mysigt ställe med ett annorlunda upplägg där man beställer all mat via en app. Det är bra med tapas eftersom man kan göra det så dyrt som plånboken tillåter. Det går att beställa in en liten rätt för 50 kronor eller flera om man så vill. En annan fördel med tapas är att man kan sitta länge tillsammans med vänner och beställa in maten löpande under hela kvällen. 

Espresso House 

Foto: Magnus Nilsson

Budget: 50 kronor
Dryck: 43 kronor för stora drycker med rabatt
Mat: Bulle och macka
Mysighetsfaktor: 2 av 5

Här har vi nog alla varit en eller två gånger. Men vill tipsa studenter att om man har Mecenatkortet så får man 20 procent på dryck om man tar take away. Espresso house i Uddevalla får en låg mysighetsfaktor eftersom det finns två ingångar vilket gör att mycket folk passerar. 

Orientköket

Foto: Magnus Nilsson

Budget: 50 kronor
Dryck: Läsk
Mat: Falafelrulle 35 kronor, Falafelbox 45 kronor
Mysighetsfaktor: 0 av 5

Otroligt bra pris för en hyfsad falafel. Perfekt föda för den som har varit på Yomo tidigare och hävt i sig några öl. Falafelvagnen får inga poäng för sin mysighetsfaktor eftersom det är just en vagn – men jag har testat värre falafel trots befintliga väggar. 

Vilja Ågren
vilja.jl19@edu.ljungskile.org

Svenskarnas absoluta favoritresmål

Barhäng i Sydafrika med ”Tablemountain” i bakgrunden. Foto: Vilja Ågren

Under denna ruskiga kalla årstid är det många som söker sig till varmare breddgrader. I detta reportage får vi höra om det populäraste resmålet för oss svenskar och om miljöaspekten har förändrat våra resvanor.

Per J Anderson är redaktör på resetidningen Vagabond och berättar om varför svenskarnas favoritresmål är så populärt.

-Det är ju traditioner, det va svenskarnas första charterresmål redan 1955.

Vilja Ågren
Vilja.jl19@edu.ljungskile.org

Stor besvikelse efter inställd teaterföreställning

Teaterpjäsen blev inställd till skolans besvikelse. Foto: pressbild

Studenter från Ljungskile folkhögskola var samlade på Backa Teater för att se föreställningen “Vi som fick leva om våra liv”. Men deras förhoppningar grusades när de fick beskedet att det var inställt.

Belmin Nuhic studerande på Ljungskile Folkhögskola blev besviken över att föreställningen ställdes in.
– Det här var ett fiasko, säger Belmin Nuhic.

Erika Isaksson är informatör på Backa Teater och ordnade andra aktivitet för att rädda situationen. Det blev en frågestund med skådespelarna och kursdeltagarna fick delta i en övning som skulle spegla det budskap föreställningen hade. Hon var tacksam att beskedet togs emot med välvilja av studenterna och var trots allt nöjd med arrangemanget,
– Jag tyckte det var oerhört roligt för min egen del att få möta och prata med studenterna, det var väldigt givande, säger Erika Isaksson.

Vilja Ågren och Lelle Forsberg
vilja.jl19@edu.ljungskile.org