Författararkiv: Jenny Landström

Livet som pendlande student

Ljungskile folkhögskola ligger uppe på kullen i samhället Ljungskile i Uddevalla kommun. De studerande på skolan kan välja mellan att antingen bo på internatet eller att inte göra det. För de som inte bor på skolan blir det till att pendla.

När jag googlade runt på olika journalistutbildningar i landet så kom jag in på en skola som jag inte hört talas om förut, som låg på ett ställe som jag inte hört talas om förut. Efter att jag kollat vägbeskrivningen på Google Maps, som visade att det skulle ta mig 1 timme och 25 minuter att ta mig till skolan, tänkte jag – äh, vi kör! Det blir bra, det tar inte så lång tid och då kan man läsa eller göra skolarbete på bussen eller tåget. Eller så kan man bara sitta och vara själv med sina tankar lite, något som lockade extremt mycket efter att ha varit mammaledig åren innan. Perfekt tänkte jag, och sökte till Ljungskile folkhögskola!

Västtrafiks bussar. Runt om i centrala Göteborg syns Västtrafiks blå bussar rulla fram. Foto: Nenne Hagman

Sagt och gjort, jag kom in och rätt som det var stod jag där och färdades mellan olika busshållplatser, i ur och skur. Några dagar var jag så avslappnad att jag var nära att somna på bussens mjuka säten. Andra hade jag hjärtat i halsgropen och stresspåslag när jag kutade mellan bussarna. Dels på grund av Västtrafiks förseningar OCH tidigare avgångar, dels på grund av min egen tidsoptimism.

Västtrafik To Go. Västtrafiks reseapp där man bland annat kan köpa biljett för både bussar, tåg och spårvagn. Foto: Jenny Landström

Spola fram till nutid, i ett väldigt blött och tråkigt januari, och jag sitter och skruvar på en bilnyckel i handen. Ja, trots bekvämligheten och studiemöjligheterna på kollektivtrafikens säte så vann till slut friheten med att ha en bil och kunna kontrollera min tid bättre.
Men det måste vara dyrare med bil tänker ni – njao, att äga en bil i sig med alla kostnader som försäkring och skatt gör ju självklart att det är billigare att köpa sig ett 30 dagars periodkort på Västtrafik för 1 365 kronor som student. Notera att priset gäller i skrivande stund och kan ha ändrats när ni läser, då Västtrafik fortsätter att höja sina biljettpriser. Men om man tänker bensin vs biljett så verkar det som att det går relativt jämt ut på den fronten. Men the jury is still out on that one.
Okej, men miljömässigt är det ju bättre att åka kollektivt än att ännu en person sätter sig i en bil och sprutar ut koldioxid och på så sätt bidrar till växthuseffekten. Ja, ni har helt rätt. Det är ett väldigt själviskt beslut som har gjort att jag nu har bytt ut buss 841 mot en röd Skoda. Jag tänker inte argumentera mot det för jag håller helt med.

Om man väljer att pendla och hur man väljer att pendla är något som alla får svara för själva. Jag själv har nu skrivit på ett leasingkontrakt på tre år. Tre år där jag kan utnyttja min frihet och lättare kunna åka och hälsa på familj och vänner. Efter de åren säger jag hejdå till den röda Skodan och kommer återigen ta plats på de blå sätena på Västtrafiks bussar.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org

Nyårslöfte – tradition eller inte?

Att sluta äta godis, eller börja gymma är exempel på nyårslöften idag. Men för tusentals år sedan, när babylonierna gav sina löften för det nya året, var det i hopp om att få en gåva av gudarna.

Ett år är slut och ett nytt har precis börjat. Att ge ett löfte inför det nya året är en tradition som människor har gjort i tusentals år. För babylonierna var det en religiös sed till gudarna, för oss idag kan det handla om personliga mål eller att bli av med dåliga vanor.

– Det är en ny chans att ta nya beslut och starta från tomt blad, säger Frida Magnusson som är deltagare på Ljungskile folkhögskola.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org

Resfeber i ”Bunkern”

Vilja Ågren och Jenny Landström har det härligt i studion och pratar resor. Foto: Magnus Nilsson

I onsdagens program av bunkern på Ljungskile folkhögskola är temat resor. Programledare Jenny Landström och hennes side-kick Vilja Ågren tar programmet till nya höjder. I dagens avsnitt får ni höra allt från resereportage till listor över de bästa resmålen på Västkusten. Det bjuds självklart även på härlig musik och studion får besök av gäster.

Bright Weekend – för en ljusare framtid

Livsstilsbutiken Sprudla i centrala Ljungskile

Under förra veckans Black Friday var det många affärer runt om i Sverige som sänkte sina priser. Livsstilsbutiken Sprudla i Ljungskile var en av dem. Men sedan tre år tillbaka har de valt att istället kalla det Bright Weekend.

Den lilla livsstilsbutiken Sprudla, som ligger i centrala Ljungskile, har bara noggrant utvalda favoriter i sitt sortiment. När årets Black Friday tog över handeln förra veckan hade Sprudla också nedsatta priser. Under helgen hade de 30 procent på kläder och skor och valde att donera 10 procent av pengarna till hjälporganisationen Suicide Zero. 

Sedan tre år tillbaka kallar de helgen Bright Weekend. Anledningen till det är personliga:

– Det är för att min dotter har haft det tufft psykiskt. För att göra en lång historia kort så försökte hon ta sitt liv på Black Friday för tre år sen, berättar Linda Klang, butiksägare på Sprudla.

Linda Klangs dotter har även startat en egen insamling hos Suicide Zero, som nu är uppe i nästan 30 000 kronor.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org
Magnus Nilsson
magnus.jl19@edu.ljungskile.org


Folkhögskolan kan fånga upp elever med svårigheter

Johannes Huss, rektor på Ljungskile folkhögskola

Resultatet från Pisa 2018 har släppts och det visade att eleverna i Sverige ligger över genomsnittet i alla ämnen. Johannes Huss, som är rektor på Ljungskile folkhögskola menar att vissa ämnen kan ge mer svårigheter än andra, till exempel matematik.

Pisa är ett test som görs var tredje år i syfte att mäta 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturkunskap. I Sverige är det Skolverket som har ansvar för testet.

Det har varit en period med en nedåtgående trend för svenska elevers kunskaper, där 2015 visade det sämsta resultatet någonsin. Dock fick alla sig en glad överraskning när senaste testet vände trenden och visade på att svenska elever presterar bättre och bättre, till och med över genomsnittet.

Om man har svårigheter under grundskolan och sedan under gymnasietiden kan man ansöka om att gå på folkhögskola och plugga upp sina ämnen.

Johannes Huss är rektor på Ljungskile folkhögskola och han säger att svårigheter inom ett ämne kan påverka ens självkänsla. Men att man inte kan låta det definiera en.

– Att det behöver gå lite trögt i någonting behöver inte alls betyda att det går trögt genom livet, säger Johannes Huss.

Jenny Landström
jenny.jl19@edu.ljungskile.org
Magnus Nilsson
magnus.jl19@edu.ljungskile.org