Författararkiv: Lelle Forsberg

Radiohäng Fredag Mellospecial

Fredagens Radiohäng leds av Linn Åsroth och sidekicken Gabriella Gren. Bild: Daniel Wiberg

Det är dags för veckans sista Radiohäng tillsammans med programledaren Linn Åsroth och hennes sidekick Gabriella Gren. Det bjuds på ett varierat program – från Brexit till Melodifestivalen.

Storbritannien går ur ikväll officiellt ur EU – men vad handlar Brexit om egentligen? Vår reporter Lelle Forsberg ger oss svaren. Han har också frågat några Ljungskilebor vad de tycker om utgången.

På lördag är det dags för deltävling 1 i årets upplaga Melodifestivalen. Vi laddar upp med schlagerlåtar från förr och hör med Borås Tidnings utsände reporter Belmin Nuhic.

Lelle Forsberg
lelle.jl19@edu.ljungskile.org

Gabriella Gren
gabriella.jl19@edu.ljungskile.org

Radiohäng i Ljungskiles folkhögskola måndag

Karl Trogens redigerar dagens program.

I Radiohäng tar Karl Trogens och Linn Åsroth upp ämnen som Göteborgs Filmfestival, är det okej att prata politik på jobbet och nyheter.

Göteborgs Filmfestival är i full gång och ett tema för året är jämställdhet. Festivalen representerar filmer från hela världen.
Tre bosatta i Ljungskile och Uddevalla berättar om samtalsämnen på jobbet. Politik är en het potatis.
Självklart uppdaterar vi er med nyheter, väder och kanske det viktigaste av allt. Sport.

Lelle Forsberg
lelle.jl19@edu.ljungskile.org
Karl Trogens

karl.jl19@edu.ljungskile.org

Ljungskile: En pärla mellan hav och fjäll

Från småbåtshamnen ser man Ljungskile tätort och folkhögskolan på kullen. Foto: Lelle Forsberg

I Ljungskile, mellan havet och fjället, hittar du mycket att göra på liten yta. Här har du vandringsleder, salta bad och ett rikt föreningsliv. Orten fungerar också ypperligt som en hub för andra utflyktsmål tack vare sina fina förbindelser. 

Motorvägen som skär genom Ljungskile är en gåva och en förbannelse. Trafikanterna som helt missar Ljungskile är nog många, men det är också många som upptäcker Ljungskile tack vare motorvägen. För den som svänger av E6:an här väntar en stor variation av upplevelser.

Erika Wettre Westdahl, Ljungskile Samhällsförening
Foto: Peter Muld

– Ljungskile är en dold pärla som är lätt att missa om man inte har lokal anknytning säger Erika Wettre Westdahl, från Ljungskile samhällsförening

Orten är föreningstät, det finns ett stort utbud av restauranger och gott om saker att se och göra, speciellt på sommaren. Laxbutiken och Musselbaren är etablerade indragare. Men naturen och friluftslivet är kanske det som gör att folk väljer att stanna lite längre.

– I Ljungskile finns det mycket på en liten och vacker plats, säger Erika Wettre Westdahl.

Jag beger mig till Ljungskileviken. Nu i januari är det inte mycket aktivitet här i småbåtshamnen, men på sommaren är verkligheten den motsatta. Här unnar man sig ett svalkande dopp i havet men man kan också ta sig an vågorna med kajak eller kanot. Det är nära småbåtshamnen du hittar Ljungskile Kajakcenter. Centret drivs av Friluftsfrämjandet och huserar i ett gammalt kallbadhus med anor från 1930-talet.

Staffan Stivre, Friluftsfrämjandet
Foto: Ingela Strive

Staffan Strive, ordförande för Friluftsfrämjandet i Ljungskile, säger att det mest är lokalbefolkningen som tar sig ut med kajakerna men det blir en del turister på sommaren.
–  Ofta är paddlarna svenskar som hälsar på vänner i trakten. Men det dyker upp tyskar, norrmän eller holländare också säger han.

Nere från småbåtshamnen ser man Ljungskile folkhögskola ståtligt placerad på kullen. Där ligger också Ljungskile Kurs och Konferens.

Med utgångspunkt från Ljungskile Kurs och Konferens kan man från maj till september åka ut på Bohusresor. Dessa resor har konferenscentret gjort varje år sedan 1986. Turerna är dagslånga och tar gästerna till platser som Åstol, Skaftö eller Smögen.

Bohusguiden Bertil Jonshamre visar gästerna kartan runt Åstol. Foto: B Jonson

– Du får se och höra om platser du skulle missat om du gav dig ut själv. Vi har ju hittat ett smultronställe eller två under våra 34 år som Bohusguider, säger Bertil Jonshamre. Han är en av guiderna och ansvarig för Bohusresorna.

Temat på turerna är historia, kultur och gastronomi.

På kvällarna åker sällskapen tillbaka till Ljungskile Kurs och Konferens där det serveras middag med västkusttema. Ibland arrangeras det Evert Taube-kväll med trubadur och allsång efter maten.

Jag lämnar folkhögskolans kulle och beger mig upp till Skarsjön. Sjön ligger 122 meter över havet och här hittar man vandringsleder och vacker natur. I Ljungskile har du också nära till Bredfjället med Norra fjällets skidspår. Skogarna är fulla av blåbär och säkert ett och annat hemligt svampställe. 

– Det finns mycket vackert i Bohuslän som lockar människor med reslust, säger Bertil Jonshamre.

Fem platser att besöka i Ljungskile:

Lyckorna

Bredfjället

Skarsjön

Ulvön

Kallbadhuset

Reporter: Lelle Forsberg
lelle.jl19@edu.ljungskile.org

Mmm, nu luktar Ljungskile ännu mera fisk

En lycklig Tuan Pinh i sin nyöppnade sushi-restaurang på Vällebergsvägen i Ljungskile. Foto: Vilja Ågren

Näringslivet växer så att det knakar i Ljungskile. Nu får Havsdelikatesser, Bella Mare och Musselbaren konkurrens från en annan seafood-restaurang. Förra veckan slog Tuan Pinh upp dörrarna till Asian Sushibar Special i centrum.

Tuan Pinh har redan många idéer om vad han kan förbättra för framtiden, till exempel sätt för att snabbare leverera maten till kunderna. Men i det stora hela har han fått goda recensioner.

– Restaurangen har varit välbesökt och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, säger Tuan Pinh.

Under samtalet står kökspersonalen och preparerar inför dagens lunch. Tuan Pinh tror att det finns ett gott kundunderlag i Ljungskile, och innan han återgår till arbetet lämnar han en hälsning till ljungskileborna.

– Ha en trevlig dag och god Jul!

Reportrar Vilja Ågren och Lelle Forsberg
vilja.jl19@edu.ljungskile.org