Författararkiv: Victor Pettersson

Snöovädret gav mer jobb på akuten

 

Inga allvarliga händelser är inrapporterade i Västra Götaland efter de senaste snöovädret, enligt Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen.
Efter snöovädret hade Mölndals sjukhus mer än normalt att göra, enligt Anders Sandahl, presskommunikatör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Det var den patienttätaste dagen än så länge på hela året, säger han.
Många lediga anställda fick kallas in, detta för att klara av trycket som uppstod, enligt Anders Sandahl.
Även planerade operationer fick planeras om, eftersom många av de akuta fallen behövdes opereras direkt.

Christer Fuxborg.  Pressbild: Polisen

Victor Pettersson
victorp.jl18@edu.ljungskile.org

 

Kom och köp ─ eller inte

 

Black Friday känner väl de flesta till. Det är dagen som inleder julhandeln och då priserna rasar och konsumenterna kan frossa i erbjudanden, inte minst från elektronikkedjor. Nu har det återigen blivit dags för den årliga prisfesten. Men det har även kommit en motreaktion, en så kallad köpfri dag eller Buy Nothing Day.

Hur ska den som måste hålla sig till en stram budget tänka?

Studietiden förknippas ofta med knappa resurser och bristen på pengar är något som Kristoffer Gustafsson, som studerar på folkhögskola och lever på studiemedel, känner igen sig i. Han tänker inte köpa något på Black Friday, även om han förstår att andra slår på stort i ett sådant läge.

─ Det kan vara så att det gynnar konsumenterna också då, att man passar på medan det är billigare, säger han.

Något lurt?

Samtidigt är han inte säker på om det går att lita på att priserna faktiskt är såpass nedsatta som reklamen påstår. Han ser det som tänkbart att butikerna använder en del knep för att sälja mer.

─ Sen kan man ju fundera på ifall det är billigare eller om det är nåt fuffens.

Svårt att stå emot

Annonserna täcker hela sidor i tidningarna redan flera dagar i förväg. Likaså tapetseras alla tänkbara ytor med reklam för den kommande Black Friday-rean. Kanske är det inte så svårt att förstå att många faller för frestelsen att utöka förråden av ägodelar. Men Kristoffer Gustafsson står emot de pockande budskapen med hjälp av en säker metod.

─ Genom att inte titta egentligen.

Idag är det Black Friday. Hur tänker en folkhögskolestuderande om konsumtion?

Victor Pettersson
victorp.jl18@edu.ljungskile.org

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org

 

LjungskilePodden

Ta del av de senaste nyheterna från Ljungskilepodden. I dagens avsnitt tar vi bland annat upp att en ny snabbmatskedja öppnar på Torp och att en undersökning visar att fäder med hög eftergymnasial utbildning oftare bor med sina barn.

Victor Pettersson
victorp.jl18@edu.ljungskile.org 

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungskile.org